دوره 17، شماره 2 - ( 12-1396 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 96-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi Moshkeleh S, Masoudnia E, Nik Seresht V. THE RELATIONSHIP BETWEEN COMPONENTS OF LIFESTYLE AND INCIDENCE OF TYPE 2 DIABETES AMONG PEOPLE AGED 30 TO 60 YEARS IN RASHT. ijdld 2018; 17 (2) :87-96
رحیمی مشکله سپیده، مسعودنیا ابراهیم، نیک سرشت وحید. بررسی رابطه‌ی بین مؤلفه‌های سبک زندگی و بروز دیابت نوع دو در بین شهروندان30 تا 60 سال شهر رشت. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1396; 17 (2) :87-96

1- گروه علوم اجتماعی، دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان
2- گروه علوم اجتماعی، دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان ، masoudniae@gmail.com
3- گروه قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی گیلان
مقدمه: یکی از عوامل خطری که در سبب‌شناسی بروز دیابت نوع دو توجه اندکی به آن شده است، سبک زندگی است. پژوهش حاضر با هدف تبیین رابطه‌ی بین مؤلفه‌های سبک زندگی و بروز دیابت نوع دو در بین شهروندان شهر رشت انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه در قالب یک طرح مورد- شاهدی انجام شد. داده‌ها از 150 نفر با علائم دیابت نوع دو که به بیمارستان‌های حشمت و گلسار و انجمن دیابت رشت مراجعه کرده بودند و 150 نفر از افراد فاقد علائم دیابت نوع دو، با سنین 30 الی 60 سال شهر رشت جمع‌آوری شد. ابزار اندازه‌گیری عبارت بودند از چک لیست ویژگی‌های اجتماعی- جمعیت‌شناختی و بالینی، و فرم کوتاه پروفایل سبک زندگی ارتقاء دهنده‌ی سلامت. داده‌ها با استفاده از آماره‌ی t و c2 و در نرم افزار SPSS نسخه‌ی 22 تحلیل شدند.
یافته‌ها: تفاوت معناداری بین افراد با علائم دیابت نوع دو و افراد سالم از لحاظ سن، نمایه‌ی توده‌ی بدن (BMI)، میزان تحصیلات (01/0 > P)، وضعیت تأهل (05/0 >P)، سابقه‌ی دیابت در خانواده، سابقه‌ی مصرف سیگار، سابقه‌ی فشار خون بالا، سابقه‌ی بیماری قلبی و وضعیت شغلی (01/0 >P) وجود داشت. همچنین تفاوت معناداری بین دو گروه از نظر مؤلفه‌های رشد معنوی و خودشکوفایی، مدیریت استرس، فعالیت بدنی (01/0 >P)، و مسؤولیت‌پذیری درباره‌ی سلامت (05/0 >P) وجود داشت.
نتیجه‌گیری: مؤلفه‌های سبک زندگی از عوامل مؤثر در بروز دیابت نوع دو می‌باشند. بنابراین، مداخله‌های شناختی و رفتاری با هدف تعدیل و ارتقای سبک زندگی مرتبط با سلامت ضروری به‌نظر می‌رسد.
دریافت: 1395/10/7 | پذیرش: 1396/11/21 | انتشار: 1397/1/29