اصغری سمیه، حسینزاده عطار محمدجواد، مهاجری تهرانی محمدرضا، صحت مجتبی. بررسی اثر مکمل خوراکی گلوکونات روی بر سطح لیپیدهای سرم و شاخص التهابی hs-CRP در افراد دیابتی دارای اضافه وزن. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1390; 10 (6) :614-620
URL: http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-84-fa.html
چکیده: (7868 مشاهده)
مقدمه: افزایش لیپیدهای خون از شایعترین تظاهرات در بیماری دیابت میباشد که منجر به تشدید بروز عوارض دیر هنگام دیابت میشود. روی (Zn) نقش مهمی در متابولیسم و عملکرد انسولین، متابولیسم لیپیدها و شاخصهای التهابی دارد و به نظر میرسد کمبود آن در افراد دیابتی باعث تشدید عوارض ماکرووسکولار و میکرووسکولار در این بیماران گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثر مکمل خوراکی گلوکونات روی بر وضعیت لیپیدهای سرم و شاخص التهابی hs-CRP در افراد دیابتی دارای اضافه وزن می باشد.
روشها: این پژوهش به روش کار آزمایی بالینی تصادفی دوسوکور بر روی 60 بیمار 50-30 ساله با نمایه توده بدنی (BMI) 30-25 مبتلا به نوع 2 دیابت ملیتوس صورت گرفت. افراد واجد شرایط به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده قرص گلوکونات روی (mg30) و یا دریافت کننده دارونما تقسیم شدند و به مدت 12 هفته این مکملها را مصرف کردند. تاریخچه پزشکی و بالینی، دریافتهای غذایی و اندازهگیریهای تنسنجی و بیوشیمیایی برای کلیه بیماران مورد بررسی در شروع مطالعه و در انتهای ماه سوم به دست آمد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد 3/53% بیماران دچار کمبود روی بودند (µg/dl70>)؛ پس از 3 ماه مصرف مکمل گلوکونات روی، سطح سرمی روی در گروه مداخله افزایش معنیداری یافت (001/0P=). میزان TG، TC، LDL-c و hs-CRP با مصرف مکمل روی در طول 3 ماه تغییر معنی داری حاصل نکردند ولی میزان HDL-c افزایش معنی داری در مقایسه با گروه دارونما داشت (02/0P=).
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای مطالعه حاضر در مورد تاثیر روی در افزایش کلسترول HDL، به نظر میرسد روی نقش مثبتی بر وقایع قلبی عروقی در بیماران دیابتی داشته باشد. در این بیماران بهبود وضعیت التهاب با مصرف مکمل روی تایید نشد. برای نتیجهگیری بیشتر نیاز به مطالعات گستردهای وجود دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/9/18 | پذیرش: 1390/1/28 | انتشار: 1392/8/4