میکروآلبومینوری یک علامت زودرس از ضایعات کلیوی دیابت است که بهعنوان یک عامل مستقل پیشبینیکننده حوادث کاردیوواسکولر در این بیماران عمل میکند، روشهای مختلفی هم برای جمعآوری نمونه و هم برای بررسی آزمایشگاهی میزان آلبومینوری وجود دارد. هدف از انجام این مطالعه مقایسه روشهای جمعآوری ادرار در سنجش آلبومینوری با استفاده از روش کمی ایمونوتوربیدومتری بهعنوان روشی که پس از HPLC از دقت و حساسیت قابل قبول برخوردار است میباشد.
روشها: طی یک مطالعه مقطعی در نمونهای تصادفی از بیماران دیابتی در سال 1385، یک نمونه ادرار 24 ساعته (Timed 24-hours) و سپس در روز بعد یک نمونه ادرار شبانه 8 ساعته (Overnight timed collection) و یک نمونه ادرار راندوم صبحگاهی (Spot urine sampling) تهیه و به روش ایمونوتوربیدومتریک سطح آلبومین در آنها اندازهگیری شد. ضرایب همبستگی و همخوانی بین 3 روش مختلف به شیوه کمی و کیفی (طبقهبندی شده) محاسبه گردید.
یافتهها: 47 بیمار دیابتی مورد مطالعه ( 46 نفر دیابت نوع 2 و 1 نفر دیابت نوع 1 ) در محدوده سنی 85 - 20 سال قرار داشتند. بین 2 روش نمونهگیری ادرار شبانه (8 ساعته) و نمونه ادرار راندوم صبحگاهی با نمونه ادرار 24 ساعته از نظر تشخیص میکروآلبومینوری همبستگی قابل قبولی وجود داشته و همچنین ضریب همخوانی (کاپا) برای دو روش جمعآوری ادرار 24 ساعته با ادرار شبانه 876/0 و بین دو روش ادرار 24 ساعته با ادرار راندوم صبحگاهی 936/0 و بین دو روش نمونه ادرار شبانه با نمونه ادرار راندوم 807/0 محاسبه شد.
نتیجهگیری: با توجه به وجود همخوانی معنیدار و در حد عالی (Excellent) برای تشخیص میکروآلبومینوری بین این روشهای جمعآوری میتوان یکی از روشهای جمعآوری ادرار شبانه و یا ادرار راندوم (صبحگاهی) را بهجای ادرار 24 ساعته در غربالگری آلبومینوری بیماران دیابتی بهکار برد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |