دوره 15، شماره 6 - ( 4-1395 )                   جلد 15 شماره 6 صفحات 399-392 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hajihashemi P, Azadbakht L, Hashemipor M, Kelishadi R, Esmaillzadeh A. WHOLE-GRAIN INTAKE AFFECTS MARKERS OF SYSTEMIC INFLAMMATION IN OBESE CHILDREN: A RANDOMIZED CONTROLLED CROSS-OVER CLINICAL TRIAL. ijdld 2016; 15 (6) :392-399
URL: http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-5481-fa.html
حاجی هاشمی پریسا، آزادبخت لیلا، هاشمی پور مهین، کلیشادی رویا، اسماعیل زاده احمد. بررسی تأثیر مصرف غلات کامل بر سطح مارکرهای التهاب سیستماتیک (hs-CRP، SAA،ICAM1 ، VCAM) و آدیپوسیتوکین (لپتین) در دختران چاق: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده متقاطع . مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1395; 15 (6) :392-399

URL: http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-5481-fa.html


1- مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشکده‌ی تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
2- مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشکده‌ی تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهانی
3- گروه بیماری‌های غدد داخلی کودکان، مرکز تحقیقات رشد و نمو کودکان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
4- گروه بیماری‌های کودکان، مرکز تحقیقات رشد و نمو کودکان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
5- مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشکده‌ی تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ، esmaillzadeh@hlth.mui.ac.ir
چکیده:   (6076 مشاهده)

مقدمه: اگرچه گزارش شده است که غذاهای غنی از غلات کامل سطوح سرمی مارکرهای التهابی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هرچند، طبق دانش کنونی ما هیچ مطالعه‌ای به بررسی مصرف غلات کامل بر سطح سرمی مارکرهای التهابی در کودکان چاق نپرداخته است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر مصرف غلات کامل بر سطوح بیومارکرهای التهابی و آدیپوسیتوکین‌های سرم در کودکان چاق صورت گرفت.

روش ها: در این کارآزمایی بالینی تصادفی متقاطع (cross-over) 44 دختر چاق یا دارای اضافه وزن (نمایه‌ی توده‌ی بدنی بالاتر از صدک 85 برای قد و وزن) 8-15 ساله شرکت کردند. پس از یک دوره‌ی دو هفته‌ای run-in، افراد به‌صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. به افراد گروه مداخله لیستی از غلات کامل داده شد و از آنان خواسته شد که برای مدت 6 هفته روزانه 50% از تعداد سروینگ غلات به‌دست آمده را به غلات کامل اختصاص دهند. به افراد گروه کنترل نیز لیست کاملی از غلات کامل داده شد و از آنان خواسته شد که اقلام ذکر شده در این لیست را تا زمان پایان مرحله‌ی مداخله دریافت نکنند. پس از یک دوره 4 هفته‌ای wash-out فاز دوم مطالعه شروع شد و گروه‌های مداخله جابجا شدند. نمونه‌های خون ناشتا قبل و بعد از هر فاز مطالعه برای اندازه‌گیری فاکتورهای التهابی جمع آوری شدند.

یافته ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه 5/0±2/11 سال بود. میانگین وزن و نمایه‌ی توده‌ی بدنی (BMI) افراد به ترتیب 27/10±26/51 کیلوگرم و 5/2±57/23 کیلوگرم بر متر مربع بود. تفاوت معنی‌داری در تغییرات ایجاد شده از نظر شاخص‌‌های تن سنجی در دو گروه وجود نداشت. تأثیر معنی‌داری از مصرف غلات کامل بر وزن و نمایه‌ی توده‌ی بدنی (BMI) در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل دیده نشد. یافته های ما حاکی از تأثیر معنی‌دار مصرف غلات کامل بر کاهش سطح سرمی پروتئین واکنشگر با ماده C با حساسیت بالا (hs-CRP) (55/0- در مقایسه با 20/0 میلی‌گرم در لیتر P=0.03)، مولکول چسبنده بین سلولی نوع 1 (sICAM) (121- در مقایسه با 23 میکروگرم در لیترP=0.02 )، سرم آمیلوئید A (SAA) (59/0- در مقایسه با 32/0 میلی‌گرم در لیتر P=0.02) و لپتین (5/11- در مقایسه با 8/36 نانوگرم در لیترP=0.02) در مقایسه با گروه کنترل پس از 6 هفته بود. افراد گروه مداخله تمایل به کاهش بیشتر در سطح سرمی مولکول چسبنده سلول‌های عروقی نوع 1 (sVCAM) در مقایسه با گروه کنترل داشتند (166- در مقایسه با 32- میکروگرم در لیترP=0.07).

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه از تأثیر مثبت مصرف غلات کامل بر سطوح بیومارکرهای التهابی و آدیپوسیتوکین‌ها در کودکان چاق حمایت می‌کند.

متن کامل [PDF 1404 kb]   (1492 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/11/15 | پذیرش: 1395/5/11 | انتشار: 1396/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دیابت و متابولیسم ایران می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by: Yektaweb