دوره 4، شماره 2 - ( 5-1383 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 96-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamidi A, Bagheri A, Fakkhrzadeh H, Heshmat R, Moayyeri A, Mahmoudi M J, et al . THE RELATIONSHIP BETWEEN LEPTIN AND INSULIN RESISTANCE IN IRANIAN OBESE CHILDREN. ijdld 2004; 4 (2) :89-96
حمیدی آناهیتا، باقری عبدالحمید، فخرزاده حسین، حشمت رامین، معیری علیرضا، محمودی محمد جعفر، و همکاران.. بررسی ارتباط بین هورمون لپتین و مقاومت به انسولین در کودکان چاق ایرانی. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1383; 4 (2) :89-96

لپتین هورمونی مشتق از بافت چربی بوده که در پاتوژنز چاقی نقش عمده‌ای ایفا می‌کند. هیپرانسولینمی و مقاومت به انسولین از جمله عوارض چاقی می‌باشند. هیپرانسولینمی یکی از عواملی است که به‌نظر می‌رسد سطح هورمون لپتین را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. مطالعات اندکی به بررسی ارتباط بین لپتین و مقاومت به انسولین در چاقی کودکان و نوجوانان پرداخته‌اند. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی این ارتباط در کودکان چاق ایرانی بود.
روش‌ها: تعداد 13089 دانش‌آموز مدارس ابتدایی 12 - 7 ساله بررسی شدند. کودکان بر اساس منحنی های رشد به دو گروه دارای افزایش وزن و طبیعی طبقه‌بندی شدند. از این تعداد 498 کودک برای ارزیابی بیشتر انتخاب شدند که 347 نفر در مطالعه شرکت کردند. قند خون ناشتا، انسولین و لپتین اندازه‌گیری شد و نمایه HOMA - IR و نسبت گلوکز به انسولین ناشتا (FGIR) به طریق ریاضی محاسبه و سپس بین دو گروه مقایسه شد.
یافته‌ها: بین دو گروه چاق و غیرچاق از نظر میزان لپتین تفاوت معنی‌داری وجود داشت (1/8  58/11 در برابر 2/5 1/8 05/0 P<). قبل از تطبیق با نمایه توده بدنی، بین لپتین سرم و انسولین ناشتا، نمایه HOMA و FGIR رابطه معنی‌داری وجود داشت (05/0 P< 07/0 = r و 01/0 P< 1/0 = r 05/0 P< 1/0 = r) که بعد از تطبیق با نمایه توده بدنی، رابطه معنی‌داری یافت نشد.
نتیجه‌گیری: رابطه بین لپتین و مقاوت به انسولین ضعیف بوده و بعد از کنترل برای نمایه توده بدنی رابطه از میان رفت. به‌نظر می‌رسد که عوامل دیگری از جمله نمایه توده بدنی و مقدار چربی کلی بدن در این رابطه تأثیرگذار هستند. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد می‌شود.

واژه‌های کلیدی: انسولین، لپتین، نمایه توده بدنی
دریافت: 1383/12/8 | پذیرش: 1383/12/23 | انتشار: 1392/7/9