دوره 12، شماره 3 - ( 12-1391 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 224-218 | برگشت به فهرست نسخه ها

No title ###. ijdld 2013; 12 (3) :218-224
عزیزی فریدون، مهران لادن، دلشاد مریم، آموزگار عطیه، هاشمی‌نیا میترا، دلشاد حسین. آیا سطوح سرمی تیروتروپین در محدوده طبیعی با نمایه توده بدنی مرتبط می‌باشد؟. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1391; 12 (3) :218-224

1- مرکز تحقیقات غدد، پژوهشکده علوم غدد دورن‌ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، azizi@endocrine.ac.ir
2- مرکز تحقیقات غدد، پژوهشکده علوم غدد دورن‌ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مقدمه: گزارش‌های مربوط به ارتباط میان غلظت سرمی تیروتروپین و نمایه توده بدنی (BMI) در افراد با عملکرد نرمال تیروئید محدود بوده و متفاوت می‌باشد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین سطح سرمی تیروتروپین در محدوده رفرانس و نمایه توده بدنی بود.
روش‌ها: 1581 فرد بدون سابقه بیماری تیروئید در قالب مطالعه قند و لیپید تهران در بررسی مقطعی به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. سطح تیروتروپین سرم و آنتی‌بادی ضد پراکسیداز در نمونه سرمی ناشتای افراد اندازه‌گیری شد. قد و وزن اندازه‌گیری و نمایه توده بدن محاسبه گردید.
یافته‌ها: غلظت سرمی تیروتروپین در محدوده نرمال ارتباط مثبت و معنی‌داری با نمایه توده بدنی داشت (002/0P<) به گونه‌ای که هر واحد افزایش 1μu/ml در غلظت سرمی TSH با افزایش kg/m2 31/0 در میانگین BMI همراه بود (002/0P<، 5/0-1/0=CI؛ 95%). این ارتباط مثبت و معنی‌دار بعد از کنترل برای جنس، فعالیت بدنی و سیگار و حتی در زیر گروه افراد بدون بیماری تیروئید اتوایمیون (بدون وجود TPO Ab) همچنان حفظ شد. ارتباط بین سطوح سرمی TSH و نمایه توده بدنی فقط در افراد غیرسیگاری وجود داشت (004/0P<).
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه تأییدی است براین موضوع که غلظت سرمی تیروتروپین در محدوده رفرانس، یکی از عوامل مؤثر بر نمایه توده بدنی در افراد غیر سیگاری می‌باشد.
دریافت: 1391/11/15 | پذیرش: 1391/12/19 | انتشار: 1392/6/2