1- مرکز تربیت بدنی، دانشگاه صنعتی شریف ، gholipour@sharif.ir
2- مرکز تربیت بدنی، دانشگاه صنعتی شریف
3- گروه آمار حیاتی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (9241 مشاهده)
مقدمه: سندرم متابولیکی مجموعهای از اختلالات متابولیکی شامل چاقی مرکزی، افزایش قند خون، اختلالات چربی خون و پرفشاری خونی است که خطر رشد بیماری قلبی عروقی و دیابت را افزایش میدهد. به نظر میرسد روش زندگی و فقدان آگاهی کافی دانشجویان نسبت به این عوامل، آنان را بیشتر در معرض این عارضه قرار میدهد. با توجه به کمبود تحقیقات در مورد دانشجویان، این تحقیق با هدف بررسی میزان شیوع سندرم متابولیک و رابطه آن با شاخصهای چاقی و همچنین تعیین شایعترین عامل خطر آن، به تفکیک در دو جنس انجام شد.
روشها: تعداد 223 دانشجو (150 مرد، 73 زن) در این تحقیق مقطعی شرکت کردند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه، آزمایش خون، و اندازهگیریهای آنتروپومتریکی جمعآوری شد. تمام متغیرهای آنتروپومتریکی و خونی پس از اندازهگیری با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و پانل درمانی بزرگسالان 3 تطبیق داده شد.
یافتهها: شیوع سندرم متابولیک 4/5% (67/6% مردان، 7/2% زنان) و چاقی مرکزی %04/4 (67/2% مردان، 85/6% زنان) بود. 09/60% از آزمودنیها کم تحرک بودند. کمبود HDL-C با 50/43% و پر فشاری خونی با 4/27% به ترتیب از شایعترین عوامل بودند. از بین شاخصهای چاقی، محیط کمر بهترین پیشگوی سندرم متابولیکی برای هر دو جنس بود.
نتیجهگیری: یافتهها نشان داد که شیوع سندرم متابولیک و چاقی در بین آزمودنیهای این تحقیق، نسبت به برخی از همتایان ایرانی و اروپایی بیشتر بود. با توجه به ارتباط بین معیارهای سندرم متابولیک و بیماریهای قلبی- عروقی، دیابت، و سه اصل افزایش فعالیت جسمانی، کنترل وزن و رژیم غذایی، ارائه برنامهای مناسب به منظور پیشگیری و درمان دانشجویان مبتلا، و ارتقاء سلامتی آنان، در اولویت قرار دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1392/1/19 | پذیرش: 1392/2/22 | انتشار: 1394/2/20