دوره 16، شماره 5 - ( 7-1396 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 260-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taheri tanjani P, Varmaghani M, Nazari N, Sharifi F, Fakhrzadeh H, Arzaghi S M, et al . HEALTH STATUS OF ELDERLY PEOPLE IN EAST AZARBAIJAN: A CROSS-SECTIONAL STUDY. ijdld 2017; 16 (5) :249-260
طاهری تنجانی پریسا، ورمقانی مهدی، نظری ندا، شریفی فرشاد، فخرزاده حسین، ارزاقی سید مسعود، و همکاران.. وضعیت سلامت سالمندان استان آذربایجان شرقی: یک مطالعه‌ی مقطعی. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1396; 16 (5) :249-260

1- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد
3- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم ، farshad.sharifi@gmail.com
5- دانشکده‌ی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جنـدی شاپور اهواز
6- مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
مقدمه: سالمندان از گروه‌های سنی هستند که بیشترین نیاز را به دریافت خدمات سلامت دارند. برنامه‌ریزی برای ارائه‌ی خدمات در سطح کشوری و منطقه‌ای نیازمند اطلاعات در خصوص وضعیت سلامت سالمندان است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سلامت سالمندان استان آذربایجان شرقی انجام شده است.
روش‌ها: در این مطالعه‌ی مقطعی، از 19 شهرستان این استان به روش خوشه‌ای چند مرحله‌ای تصادفی متناسب، تعداد 436 نفر (180 نفر مرد و 258 نفر زن) سالمند 60 سال و بالاتر انتخاب شدند. اطلاعات به‌وسیله یک پرسشنامه‌ی دموگرافیک، اندازه‌گیرهای آنتروپومتریک، اندازه‌گیری فشار خون و تکمیل پرسشنامه‌های "بررسی مختصر وضعیت تغذیه"، "مقیاس افسردگی سالمندان 15 سؤالی"، وضعیت عملکرد روزمره زندگی" و "عملکرد روزانه‌ی مرتبط با وسایل" جمع‌آوری گردید.
یافته‌ها: میانگین سنی افراد شرکت کننده 31/69 سال بود. شیوع خود-اظهاری دیابت 2/34 % بود. شیوع پُرفشاری خون در سالمندان 5/52 درصد یافت شد. درد شایع‌ترین شکایت شرکت کنندگان بود (9/60 %). 9/46% در راه رفتن مشکل داشتند.3/44% مشکل بینایی و 4/26% از مشکل شنوایی رنج می‌بردند و در 8/44% اختلال خواب یافت شد. همچنین 26% از شرکت کنندگان دارای خلق افسرده بودند.
نتیجه‌گیری: سالمندان استان آذربایجان شرقی، احتمالاً وضعیت سلامت بهتری نسبت به میانگین سالمندان ایرانی دارند اما پُرفشاری خون و دیابت، در بین سالمندان این استان شیوع بالایی دارد که نیازمند توجه بیشتری است.

دریافت: 1394/7/13 | پذیرش: 1395/9/24 | انتشار: 1396/7/6