دوره 16، شماره 4 - ( 6-1396 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 240-231 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharifi F, Nazari N, Shoaee S, Ahmadi H, Asadollahi M, Arzaghi S M, et al . BRIEF COGNITIVE ASSESSMENT TOOL (BCAT): A NEW DEVELOPED INSTRUMENT FOR SCREENING OF THE COGNITIVE DYSFUNCTION IN OLDER ADULTS. ijdld 2017; 16 (4) :231-240
شریفی فرشاد، نظری ندا، شعاعی شروان، احمدی حسن، اسداللهی مرجان، ارزاقی سید مسعود، و همکاران.. ابزار ارزیابی کوتاه شناختی: ابزاری جدید برای غربال‌گری وضعیت شناختی در سالمندان. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1396; 16 (4) :231-240

1- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران ، farshad.sharifi@gmail.com
2- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- آسایشگاه خیریه‌ی کهریزک
4- دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مقدمه: گرچه ابزارهای متعددی برای سنجش وضعیت شناختی و غربال‌گری دمانس معرفی شده‌اند، ولی در جمعیت سالمندان ایرانی اکثر ابزارها به سبب اختلافات فرهنگی و شیوع بالای بیسوادی، کارایی لازم را ندارند. در این مطالعه یک آزمون با عنوان «ابزار ارزیابی مختصر شناختی» [Brief Cognitive Assessment Tool (BCAT)] معرفی شده و خصوصیات روانسنجی آن مورد ارزیابی قرار گرفته است.
روش‌ها: ابزار BCAT شامل ارزیابی حافظه با استفاده از آزمون سه کلمه و امتیازدهی مشابه Mini-Cog و ارزیابی وضعیت عملکردی در حیطه‌های «توانایی لباس پوشیدن»، «توانایی استفاده از تلفن»، «توانایی مدیریت داروهای خود»، در هر دو جنس و توانایی مدیریت مالی در مردان و توانایی تهیه غذا در خانم‌ها، می‌باشد. نحوه‌ی امتیازدهی در افراد با سواد و بیسواد متفاوت است. تشخیص دمانس با وجود اختلال حافظه به همراه اختلال در عملکرد گذاشته می‌شود 86 نفر از سالمندان ساکن آسایشگاه خیریه کهریزک، (41 نفر زن و 45 نفر زن) به‌صورت تصادفی از افراد دارای معیارهای ورود، بدون معیارهای خروج و داوطلب، انتخاب شدند. روایی هم‌زمان با همبستگی نتایج BCAT با امتیاز آزمون مختصر شناختی (MMSE) و روایی ملاک، حساسیت و ویژگی BCAT بر مبنای مقیاس تباهی همه جانبه (GDS) سنجیده شد. پایایی نتایج دو آزمونگر در طی دو هفته با ضریب کاپا ارزیابی گردید.
یافته‌ها: میزان حساسیت BCAT در تشخیص دمانس براساس GDS، 88/6% و ویژگی آن 6/82% و میزان دقتی برابر با 9/84% داشت. همبستگی بین امتیاز MMSE و دسته‌بندی با استفاده از BCAT معنا‌دار بود. ضریب کاپا بین نتایج BCAT توسط دو آزمونگر برابر 1/81% بود.
نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد که BCAT در سالمندان ایرانی از خصوصیات روانسنجی خوبی برای تشخیص اختلال شناختی و دمانس برخوردار باشد.

دریافت: 1394/7/15 | پذیرش: 1396/4/10 | انتشار: 1396/7/6