دوره 17، شماره 5 - ( 4-1397 )                   جلد 17 شماره 5 صفحات 232-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alirezaei Shahraki R, Aliakbari kamrani A, Sahaf R, Abolfathi Momtaz Y, Khosravi Samani N. Evaluation Of Fasting Blood Sugar And Glycated Hemoglobin In Elderly Diabetic Patients Before And After Entering The Nationwide Program For Prevention And Control Of Diabetes In Isfahan. ijdld 2018; 17 (5) :225-232
علیرضایی شهرکی روح انگیز، علی اکبری کامرانی احمد، صحاف رباب، ابوالفتحی ممتاز یداله، خسروی سامانی نرجس. ارزیابی میزان قند خون و هموگلوبین A1c قبل و بعد از ورود به برنامه‌ی‌ پیشگیری و کنترل دیابت کشور در گروهی از سالمندان شهر اصفهان. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1397; 17 (5) :225-232

1- مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران
2- مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران ، akbarikamrani@gmail.com
3- دانشکده‌ی فنی و حرفه ای سمیه نجف آباد
مقدمه: دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های غدد است که در جوامع مختلف شیوع متفاوتی دارد. 90 % تا 95 % انواع دیابت را دیابت نوع دو شامل می‌شود. زندگی صنعتی و شهرنشینی عامل اصلی افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری است. برنامه‌ی کشوری پیشگیری و کنترل دیابت در راستای پیشگیری و کنترل دیابت و عوارض ناشی از آن، در کشور درحال انجام است و هنوز تأثیردقیق برنامه بررسی نشده است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر برنامه بر میزان قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله‌ی بیماران در زمینه‌ی کنترل دیابت انجام شد.
روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه‌ی مقطعی از نوع قبل و بعد بود که بر روی 100سالمند دیابتی که قصد ورود به برنامه را داشتند، به‌صورت در دسترس در شهر اصفهان انجام شد. برای جمع آوری داده‌ها از پرسشنامه دو قسمتی شامل: اطلاعات جمعیت شناختی، سلامت و سنجش بیوشیمیایی قندخون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله استفاده شد. اطلاعات به‌صورت قبل از ورود به برنامه و سپس سه ماه پس از ورود به برنامه جمع‌آوری شد.
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار قند خون ناشتای بیماران قبل از ورود به برنامه به‌ترتیب 73/172و 68/71 و سه ماه بعد از برنامه 02/ 143، 19/51 بود (30/5 = t، 001/0>P). همچنین میانگین و انحراف معیار قند هموگلوبین گلیکوزیله بیماران قبل از ورود به برنامه به‌ترتیب 24/8 و 90/1 و بعد از برنامه به‌ترتیب 44/7 و 66/1 بود (79/4 = t، 001/0>P).
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه، تأثیر برنامه‌ی کشوری پیشگیری و کنترل دیابت را در کنترل میزان قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله سالمندان دیابتی نشان داد. پیشنهاد می‌گردد این برنامه در همه‌ی مراکز بهداشتی-درمانی کشور انجام شود.
دریافت: 1396/7/23 | پذیرش: 1397/6/11 | انتشار: 1397/4/24