دوره 18، شماره 2 - ( 11-1397 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 89-80 | برگشت به فهرست نسخه ها

ramesh S, Alizadeh Moghdam A, Safari A R, Feizi M. THE RELATIONSHIP BETWEEN ANXIETY, DEPRESSION AND STRESS WITH THE SEVERITY OF DIABETES: THE ROLE OF THE MEDIATOR OF QUALITY OF LIFE. ijdld 2019; 18 (2) :80-89
رامش سمیه، علیزاده مقدم اکرم، صفری علیرضا، فیضی مرضیه. رابطه‌ی اضطراب، افسردگی و استرس با شدت بیماری دیابت: نقش واسطه‌ای کیفیت زندگی. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1397; 18 (2) :80-89

1- گروه روانشناسی، دانشکده‌ی روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران ، ramesh_somayeh@ut.ac.ir
2- گروه روانشناسی، دانشکده‌ی علوم انسانی دانشگاه آزاد شیراز،شیراز،ایران
3- گروه روانشناسی، دانشکده‌ی روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
4- گروه روانشناسی، معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور،نیشابور، ایران
مقدمه: دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن بوده و کیفیت زندگی بیمار نقش مهمی در کنترل بیماری دارد. هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی نقش واسطه‌ای کیفیت زندگی در رابطه‌ی بین افسردگی، استرس و اضطراب با شدت بیماری دیابت بود.
روش‌ها: تعداد 108 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو (57 زن، 51 مرد) در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان در پژوهش، پرسشنامه‌ی مشخصات فردی و پرسشنامه‌ی استاندارد 21-DASS و پرسشنامه‌ی کیفیت زندگی (SF-36) را تکمیل کردند.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که میزان شدت بیماری با کیفیت زندگی رابطه‌ی منفی و با اضطراب، افسردگی و استرس رابطه‌ی‌ مثبت معنادار دارد (01/0P<). نتایج تحلیل مسیر نیز حاکی از نقش واسطه‌ای کیفیت زندگی در رابطه‌ی بین افسردگی و اضطراب و میزان شدت بیماری دیابت نوع دو بود.
نتیجه گیری: براساس نتایج حاصل، لازم است در زمینه‌ی کنترل بیماری دیابت، مداخلات روانشناختی را به‌منظور کاهش افسردگی و اضطراب و بهبود کیفیت زندگی این بیماران مورد توجه قرار داد.
واژه‌های کلیدی: افسردگی، اضطراب، دیابت، کیفیت زندگی
دریافت: 1397/6/17 | پذیرش: 1397/11/1 | انتشار: 1397/11/26