دوره 18، شماره 5 - ( 4-1398 )                   جلد 18 شماره 5 صفحات 235-228 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghadam M, Mohamadzadeh salamat K, Azizbeidi K, Baesi K. THE EFFECT OF 8 WEEKS AEROBIC TRAINING ON CARDIAC PGC-1Α AND PLASMA IRISIN IN STZ-INDUCED DIABETICS’ RATS. ijdld 2019; 18 (5) :228-235
باقدم محمد، محمدزاده سلامت خالید، عزیزبیگی کمال، باعثی کاظم. تأثیر 8 هفته تمرین هوازی بر بیان ژن PGC-1α عضله‌ی قلب وآیریزین پلاسما در رت‌های دیابتی ‌شده با STZ. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1398; 18 (5) :228-235

1- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده‌ی علوم انسانی
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده‌ی علوم انسانی ، mohamadzadeh@gmail.com
3- گروه ویروس شناسی، انستیتو پاستور ایران
هدف: کاردیومایوپاتی یکی از عوارض دیابت است که با اختلال در عملکرد و متابولیسم قلب همراه است. تمرینات ورزشی با تغییر در بیان ژن‌های درگیر در متابولیسم قلبی و افزایش ترشح مایوکین‌ها نقش مهمی در کاهش عوارض ناشی از دیابت بر روی عضله‌ی قلب دارند. هدف از مطالعه‌ی حاضر تأثیر 8 هفته تمرین هوازی بر بیان ژن PGC-1α بافت قلب و سطح پلاسمایی آیریزین در رت‌های دیابتی شده با STZ بود.
روش‌ها: 16 سر رت 10 هفته‌ای دیابتی شده با STZ به دو گروه تمرین هوازی و گروه کنترل تقسیم شد. مدت و شدت فعالیت از 15 دقیقه با سرعت 10 متر در دقیقه شروع و به‌صورت تدریجی به 40 دقیقه با سرعت 25 متر در دقیقه در هفته هفتم رسید و تا پایان هفته هشتم این شدت حفظ شد (8 هفته). بیان ژن PGC-1α قلب به روش PCR و سطح پلاسمایی آیریزین، انسولین و گلوکز با استفاده از کیت الایزا 48 ساعت بعد از آخرین جلسه‌ی تمرینی اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تی زوجی و در سطح معنی‌داری 05/0 مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که تمرین هوازی موجب افزایش معنی‌دار غلظت PGC-1α بافت قلب (001/0>P) و غلظت آیریزین پلاسما (001/0>P) شد. نتایج همچنین نشان داد که تمرین هوازی با کاهش معنی‌دار گلوکز (001/0>P) و افزایش انسولین (001/0>P) پلاسما همراه است. اما تأثیری بر شاخص مقاومت انسولینی ندارد 79/0=P). علاوه بر این مشخص شد که غلظت PGC-1α بافت قلب با غلظت آیریزین (001/0>P) و انسولین پلاسما (019/0=P) ارتباط مثبت معنی‌داری دارد اما با غلظت گلوکز این ارتباط معکوس است (001/0=P). آیریزین نیز با غلظت انسولین ارتباط مثبت (001/0=P) و با غلظت گلوکز ارتباط معکوس (002/0=P) معنی‌داری داشت.
نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می‌کند که تمرین هوازی موجب افزایش بیان ژن PGC-1α در بافت قلب و آیریزین پلاسما می‌شود. این تغییرات ارتباط معنی‌داری با کاهش گلوکز و افزایش انسولین پلاسما در رت‌های دیابتی شده با STZ دارد.
واژه‌های کلیدی: تمرین هوازی، دیابت، قلب، PGC-1α، آیریزین
دریافت: 1398/5/5 | پذیرش: 1398/9/12 | انتشار: 1398/4/10