دوره 5، شماره 2 - ( 6-1384 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 174-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fakhrzadeh H, Ghotbi S, Heshmat R, Pour-Ebrahim R, Nouri M, Shafaee A et al . DETERMINANTS OF TOTAL PLASMA HOMOCYSTEINE CONCENTRATION IN HEALTHY IRANIAN ADULTS: THE TEHRAN HOMOCYSTEINE SURVEY (2003-2004). ijdld 2005; 5 (2) :163-174
فخرزاده حسین، قطبی سارا، حشمت رامین، پور ابراهیم رسول، نوری معصومه، شفایی علیرضا و همکاران.. بررسی عوامل موثر بر سطح پلاسمایی هوموسیستیین تام در جمعیت شهری 64-25 ساله ساکن پایگاه تحقیقات جمعیتی دانشگاه علوم پزشکی تهران: مطالعه هوموسیستیین تهران (1382-1383). مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1384; 5 (2) :163-174

هوموسیستیین، یک عامل خطرزای مستقل بیماری‌های قلب و عروق است. بنابراین، تعیین عوامل موثر بر آن در بررسی نقش پاتولوژیک و کاهش مقادیر آن، اهمیت ویژه ای دارد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین عوامل موثر بر غلظت هوموسیستیین است.
روش‌ها: این بررسی با انجام یک مطالعه مقطعی در قالب "مطالعه هوموسیستیین تهران"، بر روی 1214 فرد سالم 64-25 ساله، به منظور تعیین مقادیر هوموسیستیین، فولات، ویتامین 12B، تری گلیسرید، کلسترولHDL-C, LDL-C, FBS, BMI,، فشارخون و کشیدن سیگار با مراجعه به منازل و تکمیل پرسشنامه، مصاحبه، معاینه وخونگیری از نمونه ها ترتیب یافته است.
یافته‌ها: 1191 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند که 416 نفر(9/34%) مرد و 775 نفر(1/65%) زن بودند. شیوع هیپرهوموسیستیینمی در مردان و زنان به طور معنی داری اختلاف داشته (6/96% در مقابل 4/83%، 0001/0P<)، با افزایش سن افزایش می یافت. فولات و ویتامین 12 B با هوموسیستیین رابطه معکوس داشتند و با تطبیق بیشتر، هوموسیستیین رابطه منفی معنی دار با سطحLDL-C و ابتلا به دیابت داشته؛ با سن، جنس مذکر، سیگار کشیدن و نمایه توده بدنی، رابطه مثبت معنی داری نشان داد. هرچند ارتباط میان سطح هوموسیستیین و فشار خون مشاهده شد، اما این ارتباط پس از تطبیق برای سن، جنس، نمایه توده بدنی و کشیدن سیگار، تنها در زنان و تنها در مورد فشار خون سیستولی معنادار باقی ماند.
نتیجه‌گیری: ما دریافتیم که مصرف اسید فولیک و کشیدن سیگار، عمده ترین عواملی هستند که بر روی توزیع پلاسمایی هوموسیستیین تاثیر می‌گذارند. فواید بالقوه بهبود وضعیت تغذیه و افزایش دریافت مغذی ها به همراه توقف مصرف سیگار به عنوان عوامل موثر پیشگیری در بیماران در معرض خطر بالای ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی مد نظر قرار گیرند.

دریافت: 1384/9/2 | پذیرش: 1384/12/19 | انتشار: 1392/7/11