تا کنون داروهای گیاهی بسیاری با فرمولهای خوراکی متفاوت برای درمان دیابت توصیه شدهاند. این مطالعه با هدف بررسی اثر درمانی4 نوع گیاه دارویی شامل سیر , (Allium sativum) نیم ,(Azadirachta indica) تولسی (Ocimum sanctum) و خیار تلخ (Momordica charantia)بر کنترل قند خون، آنزیمهای آنتی اکسیدان و یونهای فلزی انجام شد.
روشها: در این کارآزمایی بالینی پس از تهیه عصاره گیاهان دارویی فوق، هر یک از آنها به یک گروه از موشهای دیابتی شده با استرپتوزوتوسین داده شد. همچنین دو گروه دیگر موشهای دیابتی با انسولین و گلی بن کلامید درمان شدند. دو گروه رتهای سالم و موشهای دیابتی درمان شده با سالین به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. میزان قند خون ناشتا، وزن بدن، آنزیمهای آنتیاکسیدان و یونهای فلزی شامل مس، روی، کروم، آهن، منیزیوم و سلنیوم قبل و بعد از پایان مطالعه اندازه گیری شد.
یافتهها: همه ترکیبات ضد دیابت شامل ترکیبات گیاهی، انسولین و گلیبنکلامید بصورت معنی داری سطوح قندخون و پراکسید لیپید را در مقایسه با کنترلهای دیابتی کاهش دادند. کاهش معنیدار فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان در کنترلهای دیابتی مشاهده شد (001/0P<). پس از تجویز ترکیبات گیاهی کاهنده قند خون، انسولین و گلیبنکلامید آنزیمهای آنتیاکسیدان در موشهای دیابتی به صورت معنیداری افزایش یافت. مقدار یونهای فلزی بهصورت معنیدار در موشهای دیابتی کنترل کاهش یافت، اما در موشهای درمان شده با گیاهان دارویی، انسولین و گلیبنکلامید این داروها باعث بهبود میزان یونهای فلزی شدند .
نتیجهگیری: گیاهان دارویی فوق ممکن است در درمان دیابت مفید باشند، زیرا آنها نه تنها اثرات کاهنده قند خون دارند بلکه با بهبود فعالیت آنزیمهای آنتیآکسیدان موشها را از آسیبهای سلولی با واسطه رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. علاوه بر این آنها سطح یونهای فلزی را که با آنزیمهای آنتیاکسیدان همراه هستند، بهبود میدهند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |