1- مرکز تحقیقات آموزش علوم پزشکی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ، asgharimo@tbzmed.ac.ir
2- گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز،
چکیده: (24031 مشاهده)
مقدمه: ارائه برآوردی از پارامترهای جامعه و آزمونهای آماری را، تقریباً در همه مطالعات علوم پزشکی میتوان یافت. هدف از این مقاله، معرفی مفاهیم و روشهای ساده و کاربردی برآورد عددی، فاصله اطمینان و آزمون فرض در این مطالعات بود.
روشها: مبانی و نحوه محاسبه برآورد عددی و فاصله اطمینان، مفاهیم خطای معیار برای دادههای کمی و کیفی ارائه گردید. مفاهیم آزمون فرض، شامل نحوه تبدیل فرضیات پژوهشی به فرضیات آماری، انواع خطاها در آزمون فرض، P-value، تصمیمگیری بر اساس فاصله اطمینان، معنیداری آماری در مقابل اهمیت بالینی و مسئله چند آزمونی بررسی شد.
یافتهها و نتیجهگیری: برای متغیرهای کیفی و کمی، برآورد عددی و فاصله اطمینان پارامترهای جامعه توسط نسبت نمونهای و میانگین به عنوان برآوردهای نا اریب، محاسبه و ویژگیهای آنها ارزیابی شد. براساس مثالهای مطالعاتی، فرضیات پژوهشی به فرضیات آماری تبدیل شدند. برای تصمیمگیری برای فرضیات، شاخص آزمون و در نتیجه، P-value محاسبه و برای مقادیر کمتر از 05/0 این شاخص، یا به طور معادل اگر فاصله اطمینان مقدار تحت فرض صفر را در بر نداشته باشد، اختلاف یا رابطه معنیدار حاصل میشود. علاوه بر معنیداری آماری باید به اهمیت بالینی آن نیز توجه کرد. استفاده بیش از یک آزمون برای یک فرضیه، چند آزمونی نامیده میشود و در چنین وضعیتی نرخ خطا افزایش مییابد که باید تصحیح گردد.
نوع مطالعه:
مروري |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1391/10/10 | پذیرش: 1391/11/15 | انتشار: 1392/6/2