دوره 12، شماره 6 - ( 6-1392 )                   جلد 12 شماره 6 صفحات 584-574 | برگشت به فهرست نسخه ها

No title ###. ijdld 2013; 12 (6) :574-584
سعدی نیا آرزو، لاریجانی باقر، جلالی نیا شیرین، فرزادفر فرشاد، کشتکار عباسعلی، رضایی احسان و همکاران.. بررسی روند شیوع کمبود ویتامین D در جمعیت ایرانی ساکن در کشور جمهوری اسلامی‌ایران به تفکیک استان در بازه زمانی 2010-1990. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1392; 12 (6) :574-584

1- پژوهشکده علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- پژوهشکده علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران ، emrc@tums.ac.ir
3- پژوهشکده علوم بالینی غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر، پژوهشکده علوم جمعیتی غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- شورای تحقیقاتاداره کل زندان‌ها
مقدمه: ویتامین D نقش قابل توجهی در سلامت، بقا و باروری انسان دارد. مطالعات متعددی بر نقش آن در پیشگیری ‌از بیماری‌های‌قلبی، بدخیمی‌ها، و بیماری‌های ایمنی و عفونی و... تاکید دارند. در اغلب موارد میزان ویتامین D که از طریق منابع غذایی در اختیار بدن قرار می‌گیرد کافی نیست، از طرفی منابع غذایی غنی شده محدود و قادر به تامین نیاز کودکان و بالغین نیست. این مساله مهمترین علت اپیدمی‌کمبود ویتامین D می‌باشد. با توجه به اینکه مطالعات صورت گرفته در ایران در این‌باره محدود و پراکنده است، بررسی روند تغییرات شـیوع این بیـماری در جـامعه ایـرانی به تفکیک اسـتان‌ها در بازه زمانـی سـال‌های1990 تا2010 و روند وضعیت موجود در استان‌های مختلف کشور در مطالعه حاضر نشان داده شده است. روش‌ها: بعداز پالایش و یکسان سازی داده‌ها، مدل رگرسیونی چندگانه بر روی متغیر سطح ویتامین D اجراشد. شیوع کمبود ویتامین D در ‌سال‌های مورد بررسی و استان‌های کشور برآورد و با توجه به مقادیر آن بر روی نقشه کشور بر حسب شدت شیوع کمبود ویتامین D ترسیم شد. یافته‌ها: مقایسه میانگین شیوع کمبود ویتامین D در دو سال 1379 و 1390 در مردان و زنان نشان می‌دهد که شیوع کمبود در هر دو جنس در سال 1390نسبت به سال1379 افزایش یافته است. همچنین در هر سال زنان نسبت به مردان از کمبود بیشتری رنج می‌برده‌اند. مقدار ضریب تعیین در مدل رگرسیونی چندگانه 69 درصد محاسبه شد. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد در بازه زمانی مورد مطالعه 2010-1990، شیوع کمبود ویتامین Dافزایش یافته و میزان شیوع کمبود ویتامین D در ناحیه جنوب کشور نسبت به سایر نواحی کمتر بوده است.
واژه‌های کلیدی: ویتامین D، کمبود، شیوع، ایران
دریافت: 1392/5/22 | پذیرش: 1392/6/8 | انتشار: 1392/8/18