دوره 13، شماره 3 - ( 12-1392 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 242-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safarzade A, Esmailpour K, Talebi-Garakani E, Fathi R. HE EFFECT OF LOW INTENSITY RESISTANCE TRAINING ON SERUM OMENTIN-1 AND ADIPONECTIN CONCENTRATIONS IN STREPTOZOTOCIN-INDUCED DIABETIC RATS . ijdld 2014; 13 (3) :235-242
صفرزاده علی رضا، اسمعیل‌پور خدیجه، طالبی گرکانی الهه، فتحی رزیتا. تاثیر تمرین مقـاومتی با شدت پایین بر غلظت سرمی امنتین-1 و آدیپونکتین موش‌های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1392; 13 (3) :235-242

1- دانشکده‌ تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات مازندران
3- دانشکده‌ تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران ، Talebi_umz@yahoo.com
مقدمه: آدیپونکتین و امنتین-1 آدیپوکین‌هایی با ویژگی افزایش حساسیت انسولینی می‌باشند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تمرین مقاومتی بر سطوح سرمی آدیپونکتین و امنتین-1 در موش‌های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین بود. روش‌ها: 24 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار (12 تا 14 هفته‌ای) به‌طور تصادفی به گروه‌های کنترل غیردیابتی، کنترل دیابتی و تمرین دیابتی تقسیم شدند. حیوانات در گروه تمرین دیابتی برنامه تمرین مقاومتی شامل بالا رفـتن از نـردبان با وزنه‌های متصل به دم را انجام دادند (3 روز در هفته، به مدت 4 هفته). پس از 4 هفته تمرین مقاومتی غلظت‌ سرمی گلوکز، انسولین، پروفایل لیپیدی، آدیپونکتین و امنتین-1 اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: سطوح سرمی امنتین-1 و آدیپونکتین در گروه کنترل دیابتی در مقایسه با گروه کنترل غیردیابتی پایین‌تر بود (001/0 >P). پس از 4 هفته تمرین مقاومتی سطوح سرمی آدیپونکتین در گروه تمرین دیابتی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به‌طور معنی‌داری بالاتر بود (028/0 P=)، لیکن تفاوت معنی‌داری در سطوح سرمی امنتین-1 بین دو گروه دیابتی مشاهده نشد. همچنین تفاوت معنی‌داری در پروفایل لیپیدی گروه‌های مختلف مشاهده نشد. چهار هفته تمرین مقاومتی تغییر معنی‌داری در سطوح سرمی گلوکز و انسولین موش‌های صحرایی دیابتی ایجاد نکرد. نتیجه‌گیری: این پژوهش نشان داد تمرین مقاومتی موجب افزایش غلظت سرمی آدیپونکتین در موش‌های صحـرایی دیابتی می‌شود، بدون آن‌که تغییر معنی‌داری در غلظت گلوکز، انسولین، امنتین-1 و پروفایل لیپیدی رخ دهد. به نظر می‌رسد شدت پایین تمرین و دوره‌ی کوتاه آن نقش مهمی در عدم مشاهده تغییرات معنی‌دار در غلظت گلوکز، انسولین و امنتین-1 داشته باشد.
دریافت: 1393/4/21 | پذیرش: 1393/4/21 | انتشار: 1393/4/21