دوره 13، شماره 3 - ( 12-1392 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 271-263 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dakhili A, Gharakhanlou R, Movaheddin M, Khazani A, Keshavarz M. THE EFFECT OF 6 WEEKS ENDURANCE TRAINING ON GENE EXPRESSION OF NERVE GROWTH FACTOR IN SENSORY SPINAL CORD OF RATS WITH DIABETIC NEUROPATHY . ijdld 2014; 13 (3) :263-271
دخیلی امیربهادر، قراخانلو رضا، موحدین منصوره، خازنی علی، کشاورز محمد. اثر 6 هفته تمرین استقامتی بر بیان ژن فاکتور رشد عصبی در بخش حسی نخاع رت‌های با نوروپاتی دیابت. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1392; 13 (3) :263-271

1- دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس ، ghara_re@modares.ac.ir
3- دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس
مقدمه: نوروپاتی دیابت یکی از رایج‌ترین عوارض دیابت می‌باشد که با کاهش در سنتز و انتقال نروتروفین‌ها همراه است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین استقامتی بر بیان ژن NGF در بخش حسی رت‌های با نوروپاتی دیابت می‌باشد. روش‌ها: 28 سر رت صحرایی بالغ از نژاد ویستار با میانگین توده بدنی 2/11±271 گرم به‌طور تصادفی در چهار گروه دیابت کنترل، دیابت تمرین، سالم کنترل و سالم تمرین قرار گرفتند. جهت القا نوروپاتی دیابت، پس از 12 ساعت ناشتایی از روش تزریق درون صفاقی محلول STZ ( mg/kg45) استفاده گردید. 2 هفته پس از تزریق STZ پروتکل تمرین استقامتی با شدت متوسط به‌مدت 6 هفته انجام گردید و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی رت‌ها قربانی شدند. با استفاده تکنیک Real time-Pcr بیان ژن NGF در بخش حسی نخاع رت‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تعیین معنادار بودن تفاوت بین گروه‌ها و تعامل متغیرها از تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی LSD استفاده گردید. یافته‌ها: تمرین استقامتی، موجب افزایش معنادار در بیان ژن NGF در رت‌ها شد. همچنین، کاهش معنی‌دار سطوح گلوکز خون در گروه دیابت تمرین کرده نسبت به گروه دیابت تمرین نکرده مشاهده گردید. نتیجه‌گیری: افزایش فعالیت بدنی و تمرین می‌تواند به‌طور قوی عوامل پاتولوژیک مرتبط با نوروپاتی دیابت را از طریق افزایش فاکتور رشد عصبی تحت تاثیر قرار دهد. لذا پیشنهاد می‌گردد افراد دیابتی برای پیشگیری از عوارض عصبی و درمان بیماری‌های مرتبط با آن از ورزش در کنار دیگر راه‌های درمانی استفاده نمایند.
دریافت: 1393/4/21 | پذیرش: 1393/4/21 | انتشار: 1393/4/21