1024x768 Normal
0
false
false
false
مقدمه: براساس مطالعات صورت
گرفته، گام نخست در کنترل و درمان دیابت نوع 2، برنامه غذایی مناسب میباشد. شیوههای
متعددی جهت تعیین برنامه غذایی مناسب برای بیماران دیابتی وجود دارد که با
درنظرگرفتن مصرف متعادل پروتئین و کربوهیدرات ها و همچنین مصرف کم قندهای ساده و چربی ایجاد میشوند. هدف این
تحقیق، تعیین برنامه بهینه غذایی با استفاده از مدلسازی برنامهریزی خطی ریاضی،
با هدف کمینهسازی چربیهای اشباع و قندهای
ساده دریافتی از مواد غذایی است.
روشها: به عنوان نمونه، یک
زن 55 ساله، کم تحرک، با نمایه توده بدنی
(BMI)
kg/m2 25
و مبتلا به دیابت نوع 2 درنظر گرفته شد. با استفاده از منابع کتابخانهای، میزان
مورد نیاز روزانه وهمچنین حداکثر میزان مجاز دریافت روزانه
(Tolerable
upper intake levels) از مواد مغذی برای این فرد، مشخص گردید. کمینهسازی چربیهای
اشباع و قندهای ساده به عنوان
اهداف مدل برنامهریزی خطی ریاضی و حداقل و حداکثر میزان مجاز دریافت از مواد مغذی
به عنوان قیدهای مسأله درنظرگرفته شد. سپس برای حل این مدل از نرم افزار محاسباتی متلب
(MATLAB) استفاده گردید.
یافتهها: باتوجه به توابع هدف، محدودیتهای مسأله و تنوع غذایی در وعدهها
و میان وعدهها، اعداد مربوط به میزان مصرف مواد موجود در برنامه غذایی بهینه که
درآن کمترین میزان چربیهای اشباع و قندهای
ساده مشاهده میشد، به دست آمدند. همچنین میزان دریافت روزانه انواع مغذیها
در این برنامه غذایی، به گونهای مناسب حاصل شدند.
نتیجهگیری: استفاده از مدل برنامهریزی خطی ریاضی میتواند در بهینه سازی
برنامه غذایی بیماران دیابتی نوع 2 با اهداف کمینهسازی چربیهای اشباع و قندهای
ساده، موثر باشد. در برنامه حاصل از پیادهسازی مدل ریاضی، ضمن برخورداری از تمامی
گروههای غذایی، شاهد کمترین میزان چربیهای اشباع و قندهای ساده خواهیم بود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |