دوره 13، شماره 4 - ( 2-1393 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 286-279 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahdavifard S, Bathaie Z, Nakhjavani M, Etemadi Kia B. EFFECT OF ONE MONTH CYSTEINE TREATMENT ON THE GLYCEMIC CONTROL, LIPID PROFILE, GLYCATED AND OXIDIZED LDL, IN THE RAT MODEL OF DIABETES – ATHEROSCLEROSIS. ijdld 2014; 13 (4) :279-286
مهدوی فرد صفدر، بطحائی زهرا، نخجوانی منوچهر، اعتمادی‌کیا بتول. اثر یک ماه تیمار با سیستئین بر وضعیت قند و لیپید، همچنین گلیکه و اکسید‌ شدنLDL در رت مدل دیابتی ـ آتروسکلروزی. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1393; 13 (4) :279-286

1- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پایه پزشکی
2- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پایه پزشکی ، Bathai_z@modares.ac.ir
3- مرکز تحقیقات بیماری‌های متابولیک و غدد درون‌ریز، بیمارستان امام خمینی
مقدمه: دیابت شایع‌ترین بیماری متابولیک و اختلالات عروقی آن عامل بیشترین میزان مرگ‌و‌میر در افراد دیابتی است. افزایش قندخون، اختلات لیپیدی و استرس اکسیداتیو زمینه‌ ساز عوارض دیابت است. هدف از این مطالعه بررسی اثر اسید آمینه سیستئین بر وضعیت قندخون، پروفایل لیپیدی، شاخص آتروژنی، استرس اکسیداتیو، گلیکه و اکسید شدن LDLدر رت مدل دیابتی ـ آتروسکلروزی است. روش‌ها: از رت دیابتی شده با استرپتوزوتوسین تحت رژیم غذایی آتروژنی به‌عنوان مدل دیابتی ـ آتروسکلروزی استفاده شد. گروه‌های تحت مطالعه عبارت بودند از: گروه‌های کنترل و دیابتی، و گروه‌های کنترل و دیابتی دریافت کننده سیستئین که به مدت یک ماه تحت تیمار با اسیدآمینه سیستئین (05/0 درصد در آب خوری) قرارگرفتند. بعد از یک ماه قندخون ناشتا، پروفایل لیپیدی، LDL گلیکه و اکسیده، محصولات پیشرفته اکسیدشدن پروتئینی، گلی‌اوگسال، متیل‌گلی‌اوکسال و وزن رت‌ها‌ اندازه‌گیری و بررسی شد. یافته‌ها: رت‌های‌ دیابتی ـ آتروسکلروزی نسبت به گروه کنترل افزایش قابل‌توجهی در میزان قندخون، تری‌گلسیرید، کلسترول، LDL، نسبت LDL/HDL به‌عنوان شاخص آتروژنی، LDL گلیکه و اکسیده، گلی‌اوکسال و متیل‌گلی‌اوکسال، همچنین پروتئین اکسیده داشتند. پارامترهای ذکر شده در گروه دیابتی ـ آترواسکلروزی تحت تیمار با سیستئین نسبت به گروه بدون تیمار (P < 0.001) کاهش قابل توجهی نشان داد. بحث و نتیجه‌گیری: سیستئین با توجه به بهبود وضعیت قند ولیپید، مهار روندهای گلیکه و اکسیدشدن LDL و کاهش استرس اکسیداتیو در رت‌های‌ دیابتی ـ آتروسکلروزی می‌تواند به‌عنوان یک دارو جهت پیشگیری از اختلالات دیابت پیشنهاد شود.
دریافت: 1393/6/12 | پذیرش: 1393/6/12 | انتشار: 1393/6/12