دوره 13، شماره 6 - ( 6-1393 )                   جلد 13 شماره 6 صفحات 461-455 | برگشت به فهرست نسخه ها

Najafi B, Bakhtiyari F, Manavi A, Soufinejad M R, Fakhrzadeh H, Arzaghi M, et al . ELDERLY DEATH CAUSE AND DEATH REGISTRY ACCURACY IN KAHRIZAK CHARITY FOUNDATION. ijdld 2014; 13 (6) :455-461
نجفی بهارک، بختیاری فریبرز، معنوی آذر، صوفی نژاد محمد رضا، فخر زاده حسین، ارزاقی مسعود، و همکاران. و همکاران.. علل مرگ و میر سالمندان و دقت ثبت مرگ در آسایشگاه خیریه کهریزک . مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1393; 13 (6) :455-461

1- مرکزتحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- آسایشگاه خیریه کهریزک
3- مرکزتحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- مرکزتحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- مرکزتحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
6- مرکزتحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران ، shervanoo@yahoo.com
مقدمه: احتمال مرگ و میر در سالمندان به‌دلایل مختلف بیشتر است. هدف این مطالعه بررسی علل مرگ سالمندان و میزان دقت علل مرگ ثبت شده در گواهی مرگ با استفاده از بررسی مجدد پرونده پزشکی می‌باشد. روش‌ها: این پژوهش بر پایه داده‌های گواهی فوت و بررسی مجدد پرونده‌های تمام افراد فوت شده توسط پزشک متبحر دیگر از فروردین 91 تا پایان آبان ماه 91 در آسایشگاه خیریه کهریزک انجام شده است. در مجموع پرونده 156 نفر از سالمندان 65 سال و بالاتر که در این مدت فوت شده بودند، بررسی شد. متغیرهای استخراج شده شامل ویژگی‌های دموگرافیک (سن و جنس)، تاریخ و ساعت تشخیص مرگ و علل مرگ بود. یافته‌ها: میانگین سن فوت شدگان (05/8) 8/83 سال، میانگین سن در زنان 2/84 و در مردان 5/81 سال بود (01/0>P). بیشترین علت مرگ سالمندان در گواهی فوت و بررسی مجدد پرونده پزشکی، مرگ ناگهانی قلبی به ترتیب با 5/42% و 9/25% بود. بالاترین میزان هم‌خوانی بین علل مرگ گواهی فوت و بررسی مجدد پرونده پزشکی، با استفاده از ضریب کاپا در مورد خون‌ریزی گوارشی (75/0=K) و پس از آن در سرطان‌ها (71/0=K) و عفونت‌های تنفسی (67/0=K) دیده شد (01/0>Ps). کاپای میزان کلی بین دو روش ثبت علت مرگ 50/0 محاسبه شد. بیشترین تعداد مرگ در فاصله ساعات 13:59 – 12:00 و بعد از آن در فاصله ساعات 9:59 - 8:00 به‌ترتیب 2/16% و 1/14% اتفاق افتاد. نتیجه‌گیری: علل مرگ ثبت شده در گواهی‌های فوت در آسایشگاه‌های سالمندان از دقت چندانی برخوردار نیست. با توجه به شیوع بالای مرگ ناگهانی قلبی در مراکز نگه‌داری سالمندان، فراهم کردن امکانات و تیم احیاء قلبی-ریوی می‌تواند در کاهش این نوع مرگ ها مؤثر باشد.
دریافت: 1393/8/24 | پذیرش: 1393/8/24 | انتشار: 1393/8/24