مقدمه: سرطان تیروئید شایعترین بدخیمی اندوکرین است. میزان بروز سرطان تیروئید سریعتر از هر بدخیمی دیگری در سالهای اخیر افزایش داشته است که در هر دو جنس و در تمام نژادها و سایزها دیده شده است. افزایش حساسیت روشهای تشخیصی و سرویلانس مدیکال نمیتوانند بهطور کامل توجیه کننده این افزایش بروز باشند.
مطالعات صورت گرفته در ایران در خصوص بررسی شیوع سرطان تیروئید محدود و پراکنده است. مطالعه حاضر جهت بررسی روند تغییرات شیوع این بیماری در جامعه ملی ایرانی به تفکیک استانها در بازه زمانی سالهای 1990 تا 2010 انجام شد.
روشها: دادههای سرطان تیروئید از اطلاعات ثبت شده در انستیتو ثبت سرطان گرفته شد و دادهها را بر حسب استان، جنسیت، سال و گروهبندی سنی با در نظر گرفتن تابع شیوع سرطان تیروئید بر روی یکدیگر ریخته در مرحله بعد مدل لگاریتم– خطی رگرسیون را بر روی متغیر نرخ رخداد سرطان تیروئید اجرا کردیم و با استفاده از روش رگرسیون لجستیک، شیوع سرطان تیروئید را در تمامی سالها و استانهای کشور برآورد کردیم.
یافتهها: میانگین شیوع سرطان تیروئید به تفکیک سال نشان میدهد که شیوع سرطان تیروئید سیر افزایش یابنده بهویژه از سال 2002 دارد و شیوع سرطان تیروئید در سال 1990 ، 25/0-0/0، و در سال 2010 ، 7/13-2/4 میباشد. شیوع در هر دو جنس افزایش یافته و در زنان 5/2 برابر مردان است. بالاترین میزان شیوع سرطان تیروئید بهترتیب در استانهای اصفهان با میانگین شیوع 3/4 درصد هزار، یزد با میانگین شیوع 1/4 درصد هزار، تهران با میانگین شیوع 4 درصد هزار و قزوین با میانگین شیوع 1/3 درصد هزار میباشد.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان میدهد که با افزایش سالها شیوع سرطان تیروئید در تمامی استانها بهخصوص در نواحی مرکزی و تهران و قزوین افزایش پیدا کرده است و نیاز به بررسی علل تفاوت در شیوع سرطان تیروئید در سطح مناطق و استانهای مختلف کشور و تعیین راهکارهای پیشگیری و کنترل میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |