دوره 15، شماره 1 - ( 10-1394 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 52-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Faam B, Zahedi A, Hedayati M, Azizi F, Mansournia M A, Daneshpour M. ASSOCIATION BETWEEN SR-BI EXON1 (G→A) POLYMORPHISM AND LIPID PROFILE IN TEHRAN POPULATION: TEHRAN LIPID AND GLUCOSE STUDY. ijdld 2016; 15 (1) :45-52
فام بیتا، زاهدی آسیه، هدایتی مهدی، عزیزی فریدون، منصورنیا محمد علی، دانشپور مریم. بررسی ارتباط میان پلی‌مورفیسم اگزون 1 ژن SR-BI(G→A) و نمایه‌های چربی در جمعیت تهرانی: جمعیت مورد بررسی مطالعه قند و لیپید تهران. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1394; 15 (1) :45-52

1- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی غدد درون ریز، مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم
2- مرکز تحقیقات غدد درون ریز و متابولیسم، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم
3- دپارتمان اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت عمومی
4- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی غدد درون ریز، مرکز تحقیقات پیشگیری و درمان چاقی، پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم ، daneshpour@endocrine.ac.ir

مقدمه: گیرنده رفتگر کلاس B نوع I(SRB-I) به‌عنوان گیرنده لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) نقش کلیدی در انتقال معکوس کلسترول بر عهده دارد. هدف مطالعه کنونی بررسی ارتباط پلی‌مورفیسم اگزون 1 ژن SR-BI(G→A) با غلظت چربی‌های سرمی در افراد شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران (TLGS) می‌باشد.

روش‌ها: مطالعه‌ مقطعی حاضر بر روی 774 فرد بالغ با محدوده سنی 20 تا 70 سال (322 مرد و 452 زن) که به‌صورت تصادفی از میان جمعیت TLGS انتخاب شده بودند، انجام شد. اطلاعات تن سنجی و بیوشیمیایی برای هر یک از افراد شرکت کننده اندازه‌گیری شد و سپس طول قطعه چند شکلی انتخاب شده از ژن SR-BI تحت اثر آنزیم محدود کننده Alu مشخص گردید.

یافته‌ها: براساس یافته‌های این مطالعه، فراوانی اللی برای چند شکلی SR-BI در جمعیت تهرانی برابر )159/0A=، 841/0G=) بود و فراوانی الل‌ها از تعادل هاردی- واینبرگ تبعیت می‌کرد. نتایج این مطالعه نشان داد که در حضور الل A، پس از تعدیل اثر سن، سطح HDL-C و HDL3 کاهش می‌یابد (به‌ترتیب 046/0P= و 041/0P=).

نتیجه‌گیری: بروز اختلال در میزان چربی‌های سرمی ناشی از میانکنش عوامل محیطی و ژنتیکی است بنابراین علی‌رغم وجود ارتباط میان ژن SR-BI و این اختلالات،  پلی‌مورفیسم اگزون 1 ژن SR-BI نمی‌تواند به تنهایی موجب بروز اختلال در میزان HDL-C شود ولی ممکن است در آینده، این تغییر ژنتیکی به‌عنوان یکی از مارکرهای مولکولی برای تشخیص مورد استفاده قرار گیرد.

متن کامل [PDF 409 kb]   (1921 دریافت)
دریافت: 1393/11/6 | پذیرش: 1394/5/21 | انتشار: 1394/11/4