دوره 15، شماره 2 - ( 10-1394 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 83-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soleimani S, Moein S, Yousefzadi M, Amrollahi Bioki N. EFFECT OF SEA URCHIN ECHINOMETRA MATHAEI EXTRACTION ON THE Α- AMYLASE ENZYME ACTIVITY. ijdld 2016; 15 (2) :75-83
سلیمانی سولماز، معین سهیلا، یوسف زادی مرتضی، امراللهی بیوکی نرگس. بررسی اثر عصاره‌های مختلف توتیای دریایی Echinometra mathaei بر فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1394; 15 (2) :75-83

1- گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی
2- مرکز تحقیقات فراوری گیاهان داروئی ، soheila_9@yahoo.com

چکیده

مقدمه: توتیاهای دریایی به شاخه خارپوستان (Echinodermata) از بی‌مهرگان دریایی تعلق دارند که دارای خواص زیستی متعددی می‌باشد. دیابت شیرین، شایع‌ترین بیماری متابولیک در جهان است که شامل گروهی از اختلالات متابولیسمی با درجات متفاوت می‌باشد و اولین مشخصه آن افزایش سطح گلوکز در خون است. هدف از مطالعه پیش‌رو، بررسی خاصیت ضددیابتی به روش ارزیابی مهار فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز توسط ارگان‌های مختلف، مایع سلومیک (CF و CL) و رنگدانه پوسته و خار توتیای دریایی E. mathaei می‌باشد.

روش‌ها: در مطالعه آزمایشگاهی، عصاره‌های بافت‌های مختلف (خار، پوسته، گناد و فانوس ارسطو) توتیای دریایی با استفاده از سه حلال ان- هگزان، اتیل‌استات و متانول، براساس افزایش قطبیت جدا گردیدند. مایع سلومیک با روش بافره و رنگدانه پوسته و خار به کمک HCl از توتیای دریایی استخراج شد. سپس فعالیت ضددیابتی با آزمون مهارکنندگی آنزیم آلفاآمیلاز انجام شد.

یافته‌ها: طبق نتایج به‌دست آمده، سلول‌های آزاد مایع سلومیک، سلوموسیت لیزات و رنگدانه پوسته توتیای دریایی دارای میزان بالایی از مهار آنزیم آلفاآمیلاز می‌باشند. نتایج اختلاف معنی‌داری در سطح احتمال 05/0P< را نشان می‌دهد.

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نیز نشان داد که توتیای دریایی E. mathaei به‌علت دارا بودن فعالیت بالای آنتی‌اکسیدانی و هم‌چنین ترکیبات فلاونوئیدی، دارای اثر مهاری روی آنزیم آلفاآمیلاز می‌باشد.

دریافت: 1394/1/19 | پذیرش: 1394/7/11 | انتشار: 1394/12/17