دوره 16، شماره 4 - ( 6-1396 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 200-191 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taheri tanjani P, Sharifi F, Nazari N, Rahim F, Fakhrzadeh H, Arzaghi S M, et al . HEALTH STATUS OF ELDERLY PEOPLE IN KHUZESTAN: A CROSS-SECTIONAL STUDY. ijdld 2017; 16 (4) :191-200
طاهری تنجانی پریسا، شریفی فرشاد، نظری ندا، رحیم فاخر، فخرزاده حسین، ارزاقی سید مسعود، و همکاران.. وضعیت سلامت سالمندان استان خوزستان (مطالعه‌ی سیمای سلامت سالمندان کشور). مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1396; 16 (4) :191-200

1- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- مرکز تحقیقات تالاسمی و هموگلوبینوپاتی، پژوهشکده‌ی تحقیقات سلامت دانشگاه علوم پزشکی جنـدی شاهپور اهواز
5- 2- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
6- دانشکده‌ی پزشکی د انشگاه علوم پزشکی جنـدی شاهپور اهواز
7- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان پژوهشکده علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران

مقدمه: سالمندان از گروه‌های سنی آسیب‌پذیر از نظر وضعیت سلامت می‌باشند. سالمندان استان خوزستان به‌دلیل وضعیت آب و هوایی در معرض اختلالات سلامت بیشتری هستند. این مطالعه گزارشی از وضعیت سلامت سالمندان استان خوزستان در سال 1391 می‌باشد.
روش‌ها: مطالعه‌ی مقطعی با نمونه‌گیری خوشهای انجام شد. وضعیت تغذیه با استفاده از فرم ایرانی شده‌ی ارزیابی مختصر تغذیه، ارزیابی وضعیت افسردگی با استفاده از ابزار امتیاز افسردگی سالمندان ایرانی شده‌ی 15 سؤالی، ارزیابی عملکرد با استفاده از ابزار فعالیت روزانه‌ی زندگی KATZ، ارزیابی کیفیت زندگی با استفاده از نسخه‌ی دوم پرسشنامه‌ی ایرانی شده‌ی کوتاه وضعیت سلامت (SF-36 Version 2) و فعالیت روزانه‌ی مرتبط به وسایل توسط ابزار Lawton انجام شد.
یافته‌ها: درنهایت 387 نفر در این مطالعه شرکت کردند. شیوع پُرفشاری خون، دیابت، افسردگی و اضطراب در شرکت کنندگان به‌ترتیب 8/38%، 6/28%، 9/34 و 7/38% بود. مشکل شنوایی و بینایی به‌ترتیب 9/33% و 2/62%، اختلال در حافظه در 9/14% از افراد مشاهده شد. 3/4% از سالمندان دچار سوء تغذیه، 3/48% در معرض سوء تغذیه، 9/13% اختلال در عملکرد روزانه‌ی زندگی پایه و 3/30% دچار درجاتی از اختلال در عملکرد روزمره‌ی متوسط بودند. بیشترین نیاز خدماتی، نیاز به خدمات پزشکی در منزل و پس از آن نیاز به خدمات حمل نقل بود.
نتیجه‌گیری: وضعیت سلامت سالمندان استان خوزستان گرچه به‌طور کلی بدتر از میانگین جامعه نیست ولی نیازمند توجه در بعضی حیطه‌ها نظیر پُرفشاری خون، دیابت، وضعیت تغذیه و عدم استقلال در فعالیت‌های روزمره‌ی زندگی می‌باشد.

دریافت: 1394/7/12 | پذیرش: 1395/9/24 | انتشار: 1396/7/6