دوره 16، شماره 5 - ( 7-1396 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 282-269 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taheri-tanjani P, Sharifi F, Nazari N, Fakhrzadeh H, Alizadeh-khoee M, Motlagh M S, et al . HEALTH STATUS OF ELDERLY PEOPLE IN ALBORZ: A CROSS-SECTIONAL STUDY. ijdld 2017; 16 (5) :269-282
طاهری تنجانی پریسا، شریفی فرشاد، نظری ندا، فخرزاده حسین، علیزاده خویی مهتاب، مطلق محمداسماعیل، و همکاران.. وضعیت سلامت سالمندان استان البرز در سال ۱۳۹۰: مطالعه‌ی سیمای سلامت سالمندان کشور. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1396; 16 (5) :269-282

1- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوه شکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژو هشکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده‌ ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
6- دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جنـدی شاپوراهواز
7- مرکز تحقیقات سلامت سالمندان، پژوهشکده‌ی علوم جمعیتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران ، ataee.diet@gmail.com
8- مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
مقدمه: از آنجا که پدیده‌ی سالمند شدن جامعه بر تمام جنبه‌های زندگی جوامع بشری از جمله ساختارهای سنی، ارزشها و معیاره، نیازهای سلامت و سازمان‌های اجتماعی، اثرات قابل ملاحظه‌ای دارد، مقابله با چالش‌های فرارو با اتخاذ سیاست‌های مناسب برای ارتقای وضعیت جسمی، روانی و اجتماعی سالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است. استان البرز یکی از استان‌های مهاجرتپذیر بوده و پدیده‌ی مهاجرت تأثیر شگرفی در سلامت روحی و جسمی سالمندان دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت سلامت سالمندان استان البرز بوده است.
روش‌ها: در این مطالعه‌ی مقطعی، از سه شهرستان استان البرز به روش خوشه‌ای چند مرحله‌ای تصادفی متناسب، ۲۳۵ نفر (۱۱۳ نفر مرد و ۱۲۲ نفر زن) سالمند ۶۰ ساله و بالاتر انتخاب شدند. اطلاعات توسط یک پرسشنامه‌ی دموگرافیک، اندازه‌گیری‌های آنتروپومتریک، اندازه‌گیری فشارخون و تکمیل پرسشنامه‌های "بررسی مختصر وضعیت تغذیه"، "مقیاس افسردگی سالمندان ۱۵ سؤالی"، وضعیت عملکرد روزمره‌ی زندگی، عملکرد روزانه‌ی مرتبط با وسایل جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS 21 انجام شد. تمام آزمون‌ها دو سویه بوده و در سطح 05/0 >α معنادار در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: میانگین سنی افراد شرکت کننده ۶۸ سال بود. شیوع اضطراب و افسردگی در میان شرکت کنندگان به‌ترتیب 5/51 و ۳۴ درصد بود. ۲۷ درصد درمعرض یا دچار سوء تغذیه بودند. 5/54 درصد از مشکلات دهان و دندان رنج می‌بردند و 8/49 درصد نیز در راه رفتن مشکل داشتند.
نتیجه‌گیری: در زمینه‌ی وضعیت سلامت سالمندان ساکن استان البرز می‌توان گفت که بیماری‌های متابولیک در این استان شیوع بالایی دارد و پوشش کم واکسیناسیون آنفلوانزا، شیوع بالای افسردگی و اضطراب و سوء تغذیه نیازمند مداخلات جدی توسط سیاست‌گذاران در جهت ارتقاء سلامت این سالمندان است.

دریافت: 1394/7/26 | پذیرش: 1396/4/10 | انتشار: 1396/7/6