دوره 16، شماره 3 - ( 12-1395 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 163-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgarbeik S, Mohammad amoli M, Angaji S A, Razi F, Nasli esfahani E. ASSOCIATION OF C677T MTHFRGENE POLYMORPHISM WITH DIABETIC NEPHROPATHY. ijdld 2017; 16 (3) :157-163
عسگربیک سعیده، محمدآملی مهسا، انگجی سید عبدالحمید، رضی فریده، نسلی اصفهانی انسیه. بررسی ارتباط پلی‌مورفیسم C677T ژن متیلن تتراهیدروفولات ردکتاز با نفروپاتی دیابتی. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1395; 16 (3) :157-163

1- گروه علوم سلولی ومولکولی، دانشکده‌ی علوم زیستی دانشگاه خوارزمی
2- مرکز تحقیقات اختلالات متابولیک، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران ، amolimm@tums.ac.ir
3- مرکز تحقیقات دیابت، پژوهشکده‌ی علوم بالینی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
مقدمه:نفروپاتی دیابتی یکی ازمهم‌ترین عوارض میکروواسکولار دیابت است. دیابت یک اختلال متابولیک بوده که هایپرگلایسمی مزمن مهم‌ترین علامت آن است که منجر به اختلال در کلیه، و در نهایت از دست دادن کامل عملکرد کلیه می‌شود. ژن متیلن تتراهیدروفولات ردکتاز به‌عنوان یکی از ژن‌های کاندید در نفروپاتی دیابتی مطرح شده است. پلی‌مورفیسم C677T در این ژن منجر به کاهش عملکرد کاتالیتیکی آنزیم متیلن تتراهیدروفولات ردکتاز و افزایش سطوح هموسیستئین پلاسما می‌شود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پلی‌مورفیسم C677T با نفروپاتی دیابتی می‌باشد.
روش‌ها:این مطالعه از نوع مورد و شاهد بوده و در سه گروه 300 نفری شامل گروه مبتلا به دیابت نوع 2 و نفروپاتی (104N=)، مبتلا به دیابت نوع دو و بدون نفروپاتی (100N=) و کنترل (افراد سالم) (96N=) می‌باشد. پلی‌مورفیسم C677T ژن MTHFR با استفاده از روشPCR-RFLP مورد ارزیابی قرار گرفت. فاکتورهای بیوشیمیایی نیز در افراد مورد مطالعه اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: نتایج حاصل از مطالعه نشان می‌دهد که میان فراوانی ژنوتیپی گروه دیابتی مبتلا به نفروپاتی و گروه دیابتی بدون نفروپاتی اختلاف معنی‌دار وجود دارد (02/0P=،9/0-3/0CI:، 5/0OR:). بین فراوانی اللی در دو گروه دیابتی مبتلا به نفروپاتی و دیابتی بدون نفروپاتی از نظر آماری تفاوت معنی‌دار وجود دارد (013/0P=،740/2-123/1CI:، 754/1OR:).
نتیجه‌گیری:یافته‌ها نشان می‌دهد که بین پلی‌مورفیسم C677T با نفروپاتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو ارتباط وجود دارد. به بیان دیگر الل C سبب استعداد ابتلا به نفروپاتی شده و الل T دارای نقش حفاظتی در ابتلا به این بیماری می‌باشد.

دریافت: 1396/4/26 | پذیرش: 1396/7/4 | انتشار: 1396/7/6