دوره 11، شماره 2 - ( 11-1390 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 137-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

No title ###. ijdld 2012; 11 (2) :131-137
کاشانی امین الهه، یغمایی پریچهره، لاریجانی باقر، ابراهیم حبیبی آزاده. مطالعه تاثیر فعال کننده ترکیبات پورینی بر آنزیم آلفا آمیلاز: احتمال وجود جایگاه تنظیم فعالیت در ساختار آنزیم. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1390; 11 (2) :131-137

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقاتدانشگاه آزاد اسلامی تهران
2- مرکز تحقیقات غدد/ پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- مرکز تحقیقات غدد/ پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران ، aehabibi@sina.tums.ac.ir
مقدمه: مهارکننده‌های آلفا آمیلازهای پستانداران به عنوان داروهایی برای دیابت و چاقی بطور وسیعی مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما گزارش‌های معدودی در مورد فعال‌سازی آنزیم، که می‌تواند در این بیماری‌ها مضر باشند وجود دارد. در این جا، اثر ترکیبات مشتق از پورین روی آلفا آمیلاز پانکراس خوک (به عنوان مدل آنزیم انسانی) بررسی شده است.
روش‌ها: تاثیر ترکیبات پورینی بر فعالیت آنزیم در حضور سوبسترای طبیعی، نشاسته و یک سوبسترای صناعی، 4- نیتروفنیل آلفا- دی- مالتوهگزائوزاید بررسی شد. جهت یافتن جایگاه احتمالی برهم کنش این ترکیبات با آنزیم از روش داکینگ (مدل‌سازی مولکولی) استفاده شد.
یافته‌ها: مشتقات متیل گزانتین 20 تا 30 درصد فعالیت آنزیم را افزایش دادند. اثر فعال‌سازی مستقل از غلظت است و در دامنه 10 تا 100 میکرومولار این ترکیبات دیده می‌شود. با بررسی‌های جای‌گیری، مشخص می‌شود که احتمالاً یک جایگاه تنظیم فعالیت مستقل از نواحی اتصال ثانویه گزارش شده پیشین، در ساختار آنزیم وجود دارد.
نتیجه‌گیری: می‌توان پیشنهاد کرد که افزایش قند خون دیده شده در نتیجه مصرف کافئین ممکن است تا حدودی مربوط به اثر فعال کنندگی این ترکیب بر آنزیم باشد. وجود یک ناحیه احتمالی تنظیم فعالیت در آنزیم امکان در نظر گرفتن این ناحیه را برای مطالعات بعدی فراهم می‌کند.

متن کامل [PDF 451 kb]   (1972 دریافت)
دریافت: 1390/1/18 | پذیرش: 1390/4/28 | انتشار: 1392/8/4