Karampour Gebchag Z, Meysam Abtahi Froushani M, Farokhi F. THE EFFECT OF MUCILAGE EXTRACTED FROM THE FRUIT OF ABELMOSCHUS ESCULENTUS ON SERUM GLUCOSE AND LIPID LEVELS AND REORGANIZATION OF BETA CELLS IN DIABETIC RATS. ijdld 2019; 18 (1) :9-18
URL:
http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-5722-fa.html
کرم پور قبچاق زهرا، ابطحی فروشانی میثم، فرخی فرح. بررسی اثر موسیلاژ گیاه بامیه بر میزان گلوکز و چربیهای سرم و بازسازی سلولهای بتای موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1397; 18 (1) :9-18
URL: http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-5722-fa.html
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم دانشگاه ارومیه ، ارومیه، ایران ، zkarampoor@yahoo.com
2- گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم دانشگاه ارومیه ،ارومیه، ایران
چکیده: (3934 مشاهده)
مقدمه: با توجه به پیشرفت روزافزون دیابت و استفاده از داروهای جایگزین و کم خطر گیاهی، در این مطالعه اثر ﻣﻮﺳﻴﻼژ استخراج شده از غلاف میوه بامیه ﺑﺮ میزان گلوکز و چربیهای سرم و بازسازی سلولهای بتای پانکراس در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزتوسین بررسی شد.
روشها: در اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪی تجربی 24 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار استفاده شد. رتها بهطور تصادفی در 4 گروه 6 تایی شامل: شاهد نرمال، شاهد دیابتی و دو گروه دیابتی تیمار شده (خوراکی) با دوزهای 300 و 500 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن از موسیلاژ گیاه بامیه قرار گرفتند. پس از تهیه و تأیید گونه گیاه بامیه، استخراج موسیلاژ از غلاف سبز رنگ میوه توسط دستگاه تبخیر در خلاء انجام شد. سه گروه شاهد دیابتی و گروههای دیابتی تحت تیمار در آغاز دوره با تزریق درون صفاقی mg/kg 60 استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. پس از طی دورهی تیمار (4 هفته)، با استفاده از خونگیری از قلب، سطوح سرمی گلوکز، LDL، HDL، کلسترول تام و تریگلیسرید در گروههای مود مطالعه اندازهگیری شد. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ، هیستوپاتولوژی جزایر لانگرهانس در چهار گروه با استفاده از روش رنگآمیزی H&E مورد بررسی قرار گرفت. دادهها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمونهای آماری ANOVA و Tukey تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج حاکی از افزایش معنیدار (05/0P<) میزان گلوکز،کلسترول، تریگلیسرید، LDL و کاهش معنیدار HDL در موشهای دیابتی نسبت به گروه شاهد نرمال بود. مصرف موسیلاژ میوهی بامیه سبب کاهش معنیدار گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول، LDL و افزایش معنیدار (05/0P<) HDL در موشهای دیابتی به صورت وابسته به دوز شد.
نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه بهنظر میرسد موسیلاژ گیاه بامیه ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ در ﭘﻴﺸﮕﻴﺮی از ﻋﻮارض ﻫﻴﭙﺮﻟﻴﭙﻴﺪﻣﻴﻚ و ﻫﻴﭙﺮﮔﻼﻳﺴﻤﻴﻚ ﻧﺎﺷﻲ از دﻳﺎﺑﺖ ﺷﻴﺮﻳﻦ ﻣؤﺛﺮ ﺑﺎﺷﺪ.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/3/24 | پذیرش: 1397/8/27 | انتشار: 1397/10/25