دوره 18، شماره 1 - ( 10-1397 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 54-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi Bahar H, Komaki M, Karimi N, Hamzehei R. PREVALENCE OF VITAMIN D DEFICIENCY AND ITS RELATED FACTORS IN RESIDENTS OF HAMADAN CITY. ijdld 2019; 18 (1) :49-54
موسوی بهار حبیب الله، کمکی مهدی، کریمی نسیم، حمزه ای روناک. بررسی میزان شیوع کمبود ویتامینD و عوامل مؤثر بر آن در ساکنین شهر همدان. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1397; 18 (1) :49-54

1- مرکز تحقیقات ارولوژی و نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی همدان ، همدان، ایران
2- مرکز تحقیقات ارولوژی و نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی همدان ،همدان، ایران
3- واحد توسعه‌ی تحقیقات بالینی بیمارستان شهید بهشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ، همدان، ایران
4- واحد توسعه‌ی تحقیقات بالینی بیمارستان شهید بهشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، rh.hamzehei1371@gmail.com
مقدمه: ویتامین D در سلامت، بقاء و باروری انسان‌ها نقش مهمی دارد، این ویتامین برای جذب کلسیم، رشد استخوان و تنظیم سیستم ایمنی بدن ضروری است، در سال‌های اخیر به نقش ویتامین D در بیماری‌های مختلف توجه بسیاری شده است. با توجه به مطالعات انجام شده میزان کمبود این ویتامین در کشور ما بسیار شایع است، هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع و وضعیت ویتامین D در ساکنین شهر همدان است.
روش‌ها: در یک مطالعه‌ی مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی در بازه‌ی زمانی یک ساله، سطح ویتامین D تعداد 7816  نفر از مراجعین به آزمایشگاههای بیمارستانهای شهیدبهشتی و فرشچیان سینای همدان مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از نرمافزار R نسخه‌‌ی 3.2.3 و در سطح معنیداری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل و اثر تعدیل شده عوامل سن و جنس بر روی سطح ویتامین D با برازش مدل رگرسیون لجستیک مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: شیوع کمبود ویتامین D در استان همدان 69% برآورد شد. به‌طوریکه 2/20 درصد دارای کمبود شدید ویتامین D (کمتر از10 نانوگرم بر میلی‌لیتر) ، 5/20 درصد کمبود متوسط (10 تا 20 نانوگرم بر میلی‌لیتر) و 6/28 درصد کمبود خفیف (20 تا 30 نانوگرم بر میلی‌لیتر) داشتند. شیوع این کمبود در مردان 7/46 درصد و در زنان 7/38 درصد تعیین شد. باتوجه به نتایج ارتباط معنیداری بین جنس و سن با سطوح ویتامین D وجود داشت (001/0P-value<).
نتیجه‌گیری: با توجه به این مطالعه، کمبود ویتـامین D در همدان شایع و بررسی بیشتر در جهت بهبـود کیفیت زندگی و جلوگیری از عوارض کمبود این ویتامین ضروری است.
واژه‌های کلیدی: شیوع، ویتامین D، کمبود، کلسیم
دریافت: 1397/4/12 | پذیرش: 1397/8/28 | انتشار: 1397/10/25