دوره 17، شماره 4 - ( 2-1397 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 197-189 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagherieh hagh H S, Nasri S, Kerishchi Khiabani P. The Effects Of Romarinus Officinalis Leaf Hydroalcoholic Extract On Histopathology And Enzymes Activity Of Liver In Alloxan Induced Diabetic Rats. ijdld 2018; 17 (4) :189-197
باقریه حق هانیه سادات، نصری سیما، کریشچی خیابانی پریسا. اثر عصاره‌ی هیدروالکلی برگ رزماری بر آسیب‌شناسی بافتی و فعالیت آنزیم‌های کبدی در موش‌های صحرایی دیابتی شده با آلوکسان. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1397; 17 (4) :189-197

1- گروه زیست شناسی، دانشکده ی علوم دانشگاه پیام نور تهران شرق
2- گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس ، parisakerishchi@yahoo.com
مقدمه: با توجه به پیشرفت روزافزون دیابت و لزوم استفاده از داروهای جایگزین و کم خطر گیاهی، در این مطالعه‌ی تجربی اثر عصاره‌ی هیدروالکلی برگ رزماری (Rosmarinus Officinalis L) بر آسیب‌شناسی بافتی و فعالیت آنزیم‌های کبدی مورد بررسی قرار گرفت.
روش‌ها: در این مطالعه‌ی تجربی 50 عدد موش صحرایی نر از نژاد ویستار با وزن 200 تا 250 گرم به‌طور تصادفی به 5 گروه 10 تایی شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی و 3 گروه تجربی (دیابتی تیمار شده با دوزهای mg/kg 50، mg/kg 100 و mg/kg 200 عصاره‌ی هیدروالکلی برگ رزماری) تقسیم شدند. فعالیت و تغییرات آنزیم‌های کبدی ALT، AST و ALP در همه‌ی گروه‌ها مورد بررسی قرار گرفت. سپس مقاطع عرضی میکروسکوپیک از بافت کبد تهیه و مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: فعالیت آنزیم های کبدی (ALT، ASTو ALP) در گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل غیردیابتی افزایش معنی داری داشت (P< 0.01). استفاده از عصاره‌ی هیدروالکلی برگ رزماری باعث کاهش معنی‌دار میزان آنزیم‌های کبدی در فعالیت آنزیم‌ها و ترمیم بافت کبد موش‌های دیابتی شده است (P<0.01).
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره‌ی هیدروالکلی برگ رزماری در موش‌های دیابتی می‌تواند فعالیت آنزیم های کبدی را تعدیل کند. همچنین در حالت ابتلاء به دیابت، این عصاره اثر ترمیمی بر بافت کبد از خود نشان داد. از خواص فارماکولوژیکی و اثر ضد التهابی عصاره‌ی رزماری می‌توان در جلوگیری از التهاب کبدی ناشی از دیابت استفاده نمود.

دریافت: 1397/7/2 | پذیرش: 1397/7/2 | انتشار: 1397/7/2