دوره 17، شماره 4 - ( 2-1397 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 188-180 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zahedi S, Darvishpoor Kakhaki A, Hosseini M, Razzaghi Z. The Correlation Between Self-Care And Health Literacy In Patients Undergoing Hemodialysis. ijdld 2018; 17 (4) :180-188
زاهدی سیما، درویش پور کاخکی علی، حسینی میمنت، رزاقی زهرا. بررسی ارتباط خودمراقبتی و سواد سلامت در بیماران تحت درمان با همودیالیز. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1397; 17 (4) :180-188

1- گروه پرستاری داخلی- جراحی، دانشکده‌ِی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، s_zahedi20@yahoo.com
2- گروه پرستاری داخلی- جراحی، دانشکده‌ِی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- گروه پرستاری بهداشت، دانشکده‌ی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
4- گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مقدمه: همودیالیز شایع‌ترین روش درمان در بیماران مبتلا به مرحله‌ی انتهایی نارسایی مزمن کلیه می‌باشد. بیماران تحت درمان با همودیالیز به‌دلیل داشتن درمان‌های خاص نیازمند انجام فعالیت‌های خودمراقبتی می‌باشند. با توجه به کمبود اطلاعات در مورد نقش سواد سلامت در خودمراقبتی مؤثر و کارآمد این بیماران، پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی خودمراقبتی با سواد سلامت در بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه‌ی توصیفی- همبستگی است که بر روی 93 بیمار تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان ولی‌عصر (عج) اراک به روش نمونه‌گیری مبتنی بر هدف انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش‌نامه‌های اطلاعات جمعیت شناختی، خودمراقبتی و تعدیل شده سواد سلامت بزرگسالان ایرانی بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با کمک آزمون‌های آماری توصیفی و استنباطی (همبستگی پیرسون) انجام شد. سطح معناداری 05/0P< در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: از 93 بیمار مورد پژوهش 6/79 درصد مرد و 4/20 درصد زن بودند. میانگین نمره‌ی خودمراقبتی (46/45±) 90/146 و سواد سلامت (42/36±) 14/88 و در حد متوسط برآورد شدند. به‌ترتیب کم‌ترین نمره خودمراقبتی و سواد سلامت مربوط به حیطه‌ی مصرف مایعات و تصمیم‌گیری و رفتار بود. همچنین خودمراقبتی با سواد سلامت همبستگی مثبت و معناداری داشت (6/0= r، 0001/0> P)
نتیجه‌گیری: با توجه به همبستگی مثبت و معنادار خودمراقبتی با سواد سلامت لزوم توجه مسؤولین و سیاست‌گذاران پرستاری جهت ارائهی برنامه‌های آموزشی متناسب با سطح سواد سلامت ضروری به‌نظر می‌رسد.
دریافت: 1397/7/5 | پذیرش: 1397/7/5 | انتشار: 1397/7/5