دوره 19، شماره 1 - ( 11-1398 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghorbani M, Fathi R, Nasiri K, Ahmadi F. EFFECT OF AEROBIC TRAINING AND ETHANOL CONSUMPTION ON LIPID PROFILE AND GENE EXPRESSION OF SOME GASTROCNEMIUS MUSCLE MYOKINES IN MALE RATS. ijdld 2020; 19 (1) :1-13
قربانی مریم، فتحی رزیتا، نصیری خدیجه، احمدی فرهاد. اثرتوأم تمرین هوازی و مصرف اتانول بر نیم‌رخ لیپید و بیان ژن برخی از میوکین‌های عضله دوقلو در موش‌ صحرایی نر. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1398; 19 (1) :1-13

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده‌ی علوم ورزشی
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده‌ی علوم ورزشی ، r.fathi@umz.ac.ir
مقدمه: عضله‌ی اسکلتی به‌عنوان یک بافت درو‌ن‌ریز در تنظیم فعالیت متابولیکی، تولید و ترشح هورمون‌هایی از جمله میوکین‌ها دارای فعالیت است. هدف مطالعه‌ی حاضر، بررسی تأثیر هشت هفته تمرین هوازی و مصرف اتانول بر مقادیر نیم‌رخ لیپیدی و گلوکز پلاسما، محتوای تری‌گلیسرید و بیان ژن مایونکتین، آیریزین و لپتین عضله دوقلو موش‌های صحرایی نر بود.
روش‌ها: تعداد 32 سر موش شش هفته­ای با میانگین وزنی10±200 گرم به چهار گروه کنترل، تمرین هوازی، اتانول با دوز 4 گرم برکیلوگرم وزن بدن و اتانول به همراه تمرین تقسیم شدند. در پایان دوره، مقادیر نیم‌رخ لیپید و گلوکز پلاسما به همراه محتوای تری‌گلیسرید عضله‌ی دوقلو و سطوح نسبی بیان ژن‌های مایونکتین، آیریزین و لپتین ارزیابی شدند. داده­ها توسط آزمون تحلیل واریانس دو سویه تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: در بین مقادیر نیم‌رخ لیپید میزان سطوح تری‌گلیسرید پلاسما در گروه‌های تمربن هوازی و تمرین هوازی+ اتانول در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی‌داری داشت (05/0P). مقادیر تری‌گلیسرید عضله‌ی دوقلو در گروه‌های تمرین هوازی+اتانول (0001/0P) و تمرین هوازی (01/0P) افزایش معنی‌داری در مقایسه با گروه کنترل نشان داد. نتایج نشان داد که تمرین هوازی سبب افزایش معنی‌داری در بیان ژن مایونکتین در گروه تمرین هوازی نسبت به گروه کنترل شد (05/0P≤)، اما بیان ژن‌های آیریزین و لپتین در گروه‌های مختلف تغییرات معنی‌داری را نشان ندادند.
نتیجه‌گیری: تمرین هوازی در طی هشت هفته توانسته بود از طریق تغییر در سطوح میوکین‌ها به‌ویژه مایونکتین سبب بهبود در محتوای چربی به‌خصوص تری‌گلیسرید پلاسما و عضله‌ی اسکلتی شود و احتمالاً بتواند تنظیم کننده متابولیسم بدن باشد.
دریافت: 1398/6/9 | پذیرش: 1398/11/1 | انتشار: 1398/8/10