دوره 19، شماره 5 - ( 4-1399 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 268-261 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi E, Nikseresht F. EFFECT OF 8 WEEKS OF INCREMENTAL ENDURANCE TRAINING ON THE ACTIVITY OF SUPEROXIDE DISMUTASE ENZYME AND MALONDIALDEHYDE LEVELS OF CARDIAC TISSUE OF RATS WITH TYPE 2 DIABETES. ijdld 2020; 19 (5) :261-268
محمدی افتخار، نیک سرشت فاطمه. تأثیر 8 هفته تمرین استقامتی فزاینده بر فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز و سطوح مالون دی آلدهید بافت قلب موش‌های صحرایی مبتلا به دیابت نوع دو. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1399; 19 (5) :261-268

1- گروه علوم پایه و عمومی، دانشکدهی اقتصاد و مدیریت، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خوزستان، ایران ، mohammadi@kmsu.ac.ir
2- گروه علوم ورزشی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
مقدمه: دیابت و استرس‌ اکسیداتیو ناشی از آن موجب افزایش عوارض این بیماری بر بافت قلب می‌‌شود. از طرف مقابل فعالیت ورزشی موجب بهبود وضعیت آنتی‌‌اکسیدانی بافت قلب می‌شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر 8 هفته تمرین استقامتی فزاینده بر فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز و سطوح مالون‌دی‌آلدهید بافت قلب موش‌های مبتلا به دیابت نوع دو است.
روش‌ها: در این مطالعه‌ی تجربی ۲۴ سر موش نر نژاد ویستار (با سن ۱۰ هفته و وزن ۸/۱۱±۲۵۶ گرم) به ۴ گروه ۶تایی تقسیم شدند. برنامه‌ی تمرینی به‌مدت ۸ هفته تمرین استقامتی فزاینده انجام دادند. 48 ساعت پس از اتمام پروتکل فعالیت آنزیم سوپر‌اکسیددیسموتاز و سطوح مالون‌دی‌آلدهید بافت قلبی موش‌ها اندازه‌گیری شد. جهت مقایسه‌های بین گروهی از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و جهت بررسی ارتباط بین شاخص‌ها از آزمون پیرسون استفاده شد.
یافته‌ها: تفاوت معنی‌داری در شاخص‌های سوپراکسید دیسموتاز (011/0P=) و مالون‌دی‌آلدهید (001/0P=) بین چهار گروه مشاهده شد. در نتیجه آزمون تعقیبی برای شاخص سوپراکسید دیسموتاز افزایش معنی‌داری در گروه‌های تمرین سالم (016/0P=) و کنترل (029/0P=) نسبت به گروه کنترل دیابتی و برای شاخص مالون‌دی‌آلدهید کاهش معنی‌داری در گروه‌های کنترل (003/0P=)، تمرین دیابتی (050/0P=) و تمرین سالم(001/0P=) نسبت به گروه کنترل دیابتی مشاهده شد. ارتباط معنی‌داری بین شاخص‌های سوپراکسید ‌‌دیسموتاز و مالون‌دی‌آلدهید مشاهده شد (274/0P= ، 018/0r =).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش به‌نظر می‌رسد تمرین استقامتی فزاینده موجب کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و بهبود وضعیت آنتی‌ اکسیدانی و در نتیجه کاهش استرس اکسیداتیو بافت قلبی موش‌های دیابتی می‌شود.
دریافت: 1399/2/3 | پذیرش: 1399/6/24 | انتشار: 1399/4/10