دوره 19، شماره 4 - ( 2-1399 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 233-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholizadeh Siahmazgi Z, Irani S, Ghiaseddin A, Fallah P, Haghpanah V. BIOINFORMATIC STUDY ON EFFECT OF XANTHOHUMOL AS BIOACTIVE COMPOUND OF HOP IN THE INHIBITION OF THE MAPK/ERK PATHWAY IN THYROID CANCER. ijdld 2020; 19 (4) :225-233
قلی زاده سیاهمزگی زهره، ایرانی شیوا، غیاث الدین علی، فلاح پرویز، حق پناه وحید. مطالعه‌ی بیوانفورماتیکی اثر زانتوهمول به‌عنوان ماده‌ی مؤثره‌ی گیاه رازک در مهار پیام‌رسان MAPK/ERK در سرطان تیروئید. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1399; 19 (4) :225-233

1- گروه زیست شناسی
2- گروه مهندسی زیست پزشکی، دانشکده‌ی مهندسی شیمی
3- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده‌ی پیراپزشکی
4- مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، پژوهشکده‌ی علوم بالینی غدد و متابولیسم ، vhaghpanah@tums.ac.ir
چکیده:   (2002 مشاهده)
هدف: زانتوهمول یکی از اصلی‌ترین مواد مؤثره‌ی گل ماده‌ی گیاه رازک است که تحقیقات زیادی اثرات ضد سرطانی آن را نشان می‌دهد. مسیر MAPK/ERK یکی از آبشارهای کلیدی در تنظیم بیان ژن، رشد و بقای سلول است. سیگنالینگ غیرطبیعی مسیر MAPK منجر به تکثیر کنترل نشده در سرطان تیروئید می‌شود. هدف از این مطالعه، بررسی بیوانفورماتیکی پروتئین‌های اصلی این مسیر و معرفی آنها به‌عنوان پروتئین هدف زانتوهمول است. همچنین به‌دلیل اهمیت پروتئین‌های EGFR، Grb2، SOS بر مسیر MAPK/ERK، این پروتئین‌ها نیز مورد مطالعه قرار گرفتند.
روش‌ها: ابتدا خواص فیزیکی-شیمیایی، فارماکوکینتیک-فارماکودینامیک زانتوهمول با استفاده از نرم‌افزار SwissADME پیش‌بینی شد. سپس ساختار سه بعدی زانتوهمول و پروتئین‌های هدف (EGFR، Grb2، SOS ، RAS ، RAF، MEK1، MEK2 ، ERK1، ERK2) به‌ترتیب از پایگاه PubChem و پایگاه داده‌های پروتئین دریافت شد و در بررسی داکینگ مولکولی با استفاده از نرم‌افزارAutodock4.1 مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که زانتوهمول دارای خاصیت فیزیکی-شیمیایی مناسب است و توسط سازوکار پمپP-گلیکوپروتئین، مقاومت دارویی ایجاد نمی‌کند. نتایج به‌دست آمده از داکینگ مولکولی نشان می‌دهد که زانتوهمول نسبت به همه‌ی پروتئین‌های بررسی شده در مسیر MAPK/ERK پتانسیل مهاری دارد و قوی‌ترین برهمکنش آن با پروتئین MEK2 با انرژی اتصال kcal.mol-104/7- است.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به‌دست آمده، پیش‌بینی شد که زانتوهمول دارای پتانسیل مهار پروتئین‌های مسیر MAPK/ERK است و فاقد سمیت است بنابراین می‌تواند به‌عنوان یک نامزد مهار مسیر MAPK/ERK در سلول‌های سرطانی تیروئید معرفی شود.
دریافت: 1399/5/20 | پذیرش: 1399/6/13 | انتشار: 1399/2/10