دوره 21، شماره 4 - ( 7-1400 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 263-250 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saie E, Mahmoudi F, Nourizadeh ٍ, Mahmoudi F. Evaluation of the Gene Expression of Tumor Necrotic Factor Alpha and Interlukine-6 in Rat Model of Diabetes Type 2 Treated with Silver Nanoparticles Synthetized by Galega Officinalis Extract. ijdld 2021; 21 (4) :250-263
ساعی الهه، محمودی فریبا، نوری زاده عزت، محمودی فرزانه. بررسی بیان ژنهای فاکتور نکروز توموری آلفا و اینترلوکین-6 در دیابت نوع دو در مدل موشهای صحرایی تیمار شده با نانوذرات نقره سنتز شده با عصاره‌ی گیاه گالگا (Galega officinalis). مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1400; 21 (4) :250-263

1- گروه زیست شناسی، دانشکده‌ی علوم
2- گروه زیست شناسی، دانشکده‌ی علوم ، f.mahmoudi@uma.ac.ir
3- گروه شیمی، دانشکده‌ی شیمی
مقدمه: اثرات هیپوگلیسمی گالگا (Galega officinalis) و نانوذرات نقره ثابت شده است. در تحقیق حاضر، اثرات نانوذرات نقره سنتز شده با عصاره‌ی آبی گالگا بر بیان ژن‌های TNF-α،  IL-6 و غلظت سرمی آنزیم‌های کبدی در دیابت نوع دو بررسی شد.
روش‌‌ها: در تحقیق حاضر، 20 موش صحرایی نر در 4 گروه 5تایی از نژاد ویستار با وزن 200- 180 گرم استفاده شد. موش‌های صحرایی کنترل یا دیابتی نوع دو القایی با نیکوتین آمید و استرپتوزوتوسین به‌ترتیب تزریق داخل صفاقی سالین یا 5/2 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن نانوذرات نقره سنتز شده با عصاره‌ی گالگا یا روش شیمیایی را دو هفته دریافت کردند. یک روز بعد از آخرین تزریق، نمونه‌های سرمی و بافت چربی جمع‌آوری شدند. غلظت سرمی گلوکز، اوره، کراتینین، آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز (ALT) وآسپارتات آمینوترانسفراز (AST) با اسپکتروفتومتری تعیین شدند. میانگین بیان نسبی ژن‌های TNF-α و IL-6 با ریل تایم- PCR تعیین شد.
یافته‌ها: میانگین غلظت سرمی آنزیم‌های ALT ،AST ، گلوکز و اوره درگروه‌های دیابتی دریافت‌کننده نانوذره نقره سنتز شده به روش شیمیایی یا سبز در مقایسه با گروه دیابتی از نظر آماری به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. میانگین بیان نسبی ژن‌های IL-6 و TNF-α درگروه‌های دیابتی دریافت کننده نانو ذره‌ی نقره سنتزشده به روش شیمیایی یا سبز در مقایسه با گروه دیابتی به‌طور معنی داری کاهش یافت.
نتیجه‌گیری: هر دو نانو ذره‌ی سنتز شده به روش شیمیایی یا سبز ممکن است از آسیب هپاتوسیت‌های کبدی جلوگیری کرده و با کاهش بیان فاکتورهای پیش التهابی در بهبود مقاومت به انسولین دیابت نوع دو مؤثر باشند.
دریافت: 1400/5/14 | پذیرش: 1400/8/3 | انتشار: 1400/7/10