دوره 23، شماره 3 - ( 6-1402 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 198-191 | برگشت به فهرست نسخه ها

Onsori F, Akbari Rad M, Emadzadeh M, Moradi A, Mojahedi M, Shariati A et al . The Relationship between Neutrophil to Lymphocyte Ratio (NLR) and Mean Platelet Volume (MPV) with Diabetic Nephropathy. ijdld 2023; 23 (3) :191-198
عنصری فرناز، اکبری راد مینا، عمادزاده مریم، مرادی علی، مجاهدی محمدجواد، شریعتی علیرضا و همکاران.. بررسی ارتباط نسبت نوتروفیل به لنفوسیت (NLR) و حجم متوسط پلاکتی (MPV) با نفروپاتی دیابتی. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1402; 23 (3) :191-198

1- دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه بیماری‌های داخلی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- واحد توسعۀ تحقیقات بالینی، بیمارستان قائم، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4- مرکز تحقیقات عوارض پیوند کلیه، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
5- مرکزتحقیقات سندرم متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، yaghoubima@mums.ac.ir
مقدمه: نفروپاتی دیابتی علت اصلی ایجاد بیماری کلیه مرحلۀ آخر (ESRD) در بیماران دیابتی است. تا کنون مارکرهای التهابی متعددی مرتبط با نفروپاتی دیابتی شناخته شده‌اند و شناسایی اندکس‌‌هایی با اندازه‌گیری آسان و در دسترس ضرورت دارد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط میان نسبت نوتروفیل به لنفوسیت (NLR) و حجم متوسط پلاکتی (MPV) با نفروپاتی دیابتی انجام گردید.
روش‌ها: این مطالعۀ مقطعی در سال‌های 1400 الی 1401 در کلینیک بیماری‌های غدد و داخلی بیمارستان قائم (عج) شهر مشهد انجام گردید. بیماران مبتلا به دیابت نوع دو براساس نتایج آزمایش‌ها، به دو گروه مبتلا به نفروپاتی (آلبومین ادراری بیشتر از mg/24h 30 یا GFR کمتر 60) و بدون نفروپاتی تقسیم شدند. مشخصات دموگرافیک و نتیجۀ آزمایشات بیماران بین دو گروه مقایسه شد.
یافته‌ها: مجموعا 100 بیمار، شامل 50 بیمار با و 50 بیمار دیابتی بدون نفروپاتی دیابتی مورد مطالعه قرار گرفتند. مبتلایان به نفروپاتی دیابتی به شکل معنی‌داری مسن‌تر بوده، مدت زمان طولانی‌تری از تشخیص دیابت آنها گذشته بود و فشار خون آنها نیز بالاتر بود (05/0 >P). توزیع جنسیت، قد، وزن و BMI در بیماران دو گروه تفاوت معنی‌داری نداشت (05/0 <P). شمارش مطلق نوتروفیل در دو گروه تفاوت معنی‌داری نداشت (141/0 =P). اما MPV، درصد نوتروفیل و نهایتاً NLR در مبتلایان به نفروپاتی، به شکل معنی‌داری، بیشتر از بیماران بدون نفروپاتی بود (05/0 >P).
نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های این مطالعه، درصد نوتروفیل و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در بیماران دیابتی مبتلا به نفروپاتی دیابتی بالاتر از بیماران دیابتی فاقد نفروپاتی دیابتی است.
واژه‌های کلیدی: دیابت، نفروپاتی دیابتی، NLR، MPV
دریافت: 1402/1/26 | پذیرش: 1402/5/1 | انتشار: 1402/6/10