دوره 23، شماره 3 - ( 6-1402 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 190-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh Qaleh Zavaraq B, Zehsaz F, Azali Alamdari K, Moin A. The Effect of Eight Weeks of 10, 20, and 30 Seconds Exercise Training on the Levels of Antimicrobial Factors In the Saliva of Obese Adolescent Boys. ijdld 2023; 23 (3) :179-190
علیزاده قلعه زوارق بهروز، زهساز فرزاد، ازالی علمداری کریم، معین اکبر. تأثیر هشت هفته تمرین ورزشی 10،20،30 ثانیه‌ای بر سطوح فاکتورهای ضدمیکروبی بزاق پسران نوجوان چاق. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1402; 23 (3) :179-190

1- گروه تربیت بدنی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- گروه تربیت بدنی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، f-zehsaz@iaut.ac.ir
3- گروه علوم ورزشی، دانشکدۀ علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، آذربایجان شرقی، ایران
4- گروه تربیت بدنی، مرکز سردرود، دانشگاه آزاد اسلامی ، سردرود، ایران
مقدمه: نقش سیستم ایمنی بدن و التهاب در کنترل بیماریهای متابولیکی مانند مقاومت به انسولین، دیابت نوع دو، چاقی و اضافه وزن ثابت شده است، همچنین فعالیت ورزشی سبب کنترل و پیشگیری از بروز بیماریهای سوخت‌و‌سازی و متابولیک میشود که اثرات ضدالتهابی و ضداکسایشی دارد. هدف پژوهش حاضر مطالعۀ تأثیر هشت هفته تمرین ورزشی 30 ،20 ،10 ثانیهای بر سطوح فاکتورهای ضدمیکروبی در بزاق پسران نوجوان چاق بود.
روش‌ها: تعداد 32 دانشآموز پسر داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کرده و در چهار گروه 1) تمرین هوازی چاق، 2) تمرین هوازی وزن طبیعی، 3) کنترل بدون تمرین چاق و 4) کنترل بدون تمرین وزن طبیعی به‌طور تصادفی قرار گرفتند. معیار گروه چاق نمایۀ تودۀ بدن بالای 25 بود. شاخصهای تن سنجی قد، وزن و نمایۀ تودۀ بدنی اندازهگیری شد. قبل و بعداز هشت هفته تمرین آزمون استاندارد شاتل ران اجرا شد. نمونه بزاقی غلظتهای لیزوزیم، لاکتوفرین، لاکتات و پروتئین واکنشگرسی بعداز هشت هفته تمرین با تواتر سه جلسه در هفته با شدت 30 تا 90 درصد حداکثر توان هوازی انجام شد. با استفاده از آزمون آنالیز کوواریانس تجزیه‌‌و‌تحلیل متغیرها در سطح معنا‌داری (05/0 P) لحاظ گردید.
یافته‌ها: نتایج نشان داد سطوح بزاقی لاکتوفرین (001/0 =P)، لیزوزیم (003/0 =P)، لاکتات (001/0 =P)، پروتئین واکنشگرسی (006/0 =P) افزایش معناداری نسبت به گروه کنترل دارد و مقدار افزایش در دانش آموزان چاق نسبت به افراد با وزن طبیعی (معیار نمایۀ تودۀ بدنی گروه جوانان) بیشتر است.
نتیجه‌گیری: پاسخ افزایش برخی از پروتئینهای ضد باکتری و التهابی بزاقی به‌دنبال هشت هفته تمرین ورزشی 10-20-30 متعاقب فعالیت فزاینده، ممکن است به‌دلیل پاسخ حاد سیستم تنفسی باشد.
دریافت: 1402/1/27 | پذیرش: 1402/5/1 | انتشار: 1402/6/10