1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد ، behnam@um.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
مقدمه: تحت شرایط هیپرگلیسمی، فرآیندهای التهابی با آسیب به اعصاب محیطی در بروز نوروپاتی دخیل هستند. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه­ای اثرات ضد التهابی متفورمین (داروی سنتزی) با گالیک­اسید (ترکیب طبیعی) در شرایط هیپرگلیسمی صورت گرفت.
روش­ها: برای القای هیپرگلیسمی به موش­های صحرایی، استرپتوزوتوسین (STZ) با دوز mg/kg60 به صورت داخل تزریق شد. برای این تحقیق موش­ها در چهار گروه قرار گرفتند. دو گروه موش­های کنترل سالم و هیپرگلیسمی بودند که دارویی دریافت نکردند و دو گروه دیگر، موش­های هیپرگلیسمی بودند که بترتیب، متفورمین با دوز mg/kg/day300 و گالیک­اسید با دوز mg/kg/day40 دریافت نمودند. در پایان دوره 8 هفته ای، موش­ها را در تمام گروه­ها را بیهوش کرده نمونه ه­ا از عصب سیاتیک برای سنجش میزان بیان ژنهای مربوط به سیتوکین­های پیش التهابی IL-6،  IL-1β و TNF-α، گرفته شد. آنالیز داده ­ها توسط نرم افزار SPSS و مقایسه بین میانگین داده ­ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (one-way ANOVA) و آزمون تعقیبی Tukey صورت گرفت.
یافته ­ها: القای شرایط هیپرگلیسمی به موش­های صحرایی باعث افزایش بیان ژن­های مربوط به سیتوکین­های پیش­ التهابی IL-6 )000/0=p)، IL-1β )008/0=p) و TNF-α )005/0=p) شد اما تجویز متفورمین و گالیک­اسید به موش­های صحرایی هیپرگلیسمی به مدت 8، میزان بیان ژن­های IL-6،  IL-1β و TNF-α را کاهش داد )05/0).
نتیجه­ گیری: گالیک­ اسید همانند متفورمین، با ویژگی ضدالتهابی خود، می­تواند برای بهبود عوارض ناشی از شرایط هیپرگلیسمی بویژه التهاب عصبی موثر واقع شود و امید است در آینده برای بیماران دیابتی کاربرد بالینی داشته ­باشد.

دریافت: 1402/6/7 | پذیرش: 1402/11/10