1- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، ایران.
2- دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر ، ایران
3- گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد و گروه سالمند شناسی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران
4- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی خوی ، خوی ، ایران
5- گروه سلامت در بلایا، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، ایران
6- مرکز تحقیقات دیابت یزد ، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران ، mjfattahi57@gmail.com
مقدمه: علیرغم افزایش استفاده بیماران دیابتی از داروهای مکمل، تخمین روشنی از مصرف داروهای مکمل و گیاهی توسط این بیماران در ایران وجود ندارد. این مطالعه با هدف تعیین کننده های استفاده از گیاهان دارویی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده انجام شد.
  روش‌ها: یک مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 633 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو  مراجعه‌کننده به مرکز تحقیقات دیابت شهر یزد  انجام شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه مبتنی بر نظریه رفتار برنامه‌ریزی‌شده استفاده شد. این ابزار علاوه بر اطلاعات دموگرافیک و مرتبط با بیماری، شامل سؤالاتی در مورد استفاده از داروهای گیاهی مورد استفاده بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، کای دو، آزمون دقیق فیشر، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شد.
 یافته ها: رایج ترین گیاه مصرفی دارچین (34.7 درصد) بود. اکثر بیماران از گیاهان به صورت روزانه (9/56%) استفاده می کردند. استفاده از داروهای گیاهی با نگرش (r=0.48.p<0.001)، هنجار ذهنی (r=0.39.p<0.001)، کنترل رفتار درک شده (r=0.38 p<0.001)، و قصد (r=0.4.p<0.001)ارتباط معنی‌داری نشان داد  سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده 73 درصد تمایل به استفاده از داروهای گیاهی را پیش بینی کردند. و سازه  هنجار انتزاعی بیشترین قدرت پیشگویی کننده ای قصد به مصرف گیاهان دارویی(0.49. p<0.001=ß( را داشت.
  نتیجه گیری: هنجار انتزاعی بیشترین پیشگویی کننده قصد استفاده از گیاهان دارویی در بیماران مبتلا به دیابت دارد. لذا توجه به عقاید، رسوم و فرهنگ محیط اطراف جامعه در خودمدیریتی صحیح کنترل بیماری و مصرف داروهای تاثیرگذار در کنترل بسیار مهم می باشد.

شماره‌ی مقاله: 9

دریافت: 1402/8/22 | پذیرش: 1402/10/24