دوره 23، شماره 5 - ( 10-1402 )                   جلد 23 شماره 5 صفحات 272-270 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bndarian M, Bandarian F. Challenges of Using Sodium-Glucose Transporter-2 (SGLT-2) Inhibitors in the Treatment of Gestational Diabetes and Its Safety Considerations During Pregnancy. ijdld 2023; 23 (5) :270-272
بندریان مهین، بندریان فاطمه. چالش‌های استفاده از مهارکننده‌های ناقل سدیم-گلوکز-2 (SGLT-2) در درمان دیابت بارداری و ملاحظات ایمنی آن در طی حاملگی. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1402; 23 (5) :270-272

1- گروه زنان و زایمان، بیمارستان ضیائیان، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات متابولومیکس و ژنومیکس، پژوهشکدۀ علوم سلولی-مولکولی غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، fbandarian@yahoo.com
سردبیر محترم

پیچیدگی‌ها و چالش‌های بالقوه پیرامون استفاده از یک گروه دارویی نسبتاً جدید با منفعت زیاد با عنوان مهارکننده‌های ناقل سدیم-گلوکز-2 (SGLT-2)1در مدیریت دیابت بارداری (GDM)2، موضوعی است که به‌دلیل تأثیر آن بر سلامت مادر و جنین نیاز به بررسی فوری دارد.
ماهیت گذرای دیابت بارداری و پیامدهای آن در دوران بارداری نیاز به توجه دقیق در هنگام انتخاب مداخلات درمانی دارد. در‌حالی‌که اثربخشی و کارآیی مهارکننده‌های SGLT-2 در کنترل قند خون و کاهش وزن و همچنین اثرات مفید آنها در پیشگیری و کنترل عوارض قلبی و کلیوی در بیماران غیرباردار مبتلا به دیابت نوع دو به‌خوبی بررسی و تأیید شده است [2 ،1]، وضعیت ایمنی و اثربخشی آنها در زنان باردار به اندازۀ کافی بررسی و شناخته نشده است که نیاز به یک رویکرد محتاطانه برای کاربرد آنها دارد.
اگرچه مهار کننده SGLT-2 به شدت به پروتئین متصل می‌شوند که ممکن است خود عبور جفتی آنها را مهار کند اما در حال حاضر اطلاعات و شواهد قوی کافی در مورد عبور احتمالی داروهای مهار کننده SGLT-2 از جفت در طول بارداری و میزان آن و اثرات آن بر رشد و تکامل جنین در دست نیست [3].
اگرچه مطالعات حیوانی دخالت SGLT-2 کلیوی در پاتوژنز دیابت بارداری را نشان داده است [4] اما شواهد در حال ظهور از مطالعات پیش بالینی نگرانی‌هایی را در مورد خطرات بالقوه استفاده از مهارکنندۀ SGLT-2 در دوران بارداری برای رشد جنین ایجاد می‌کند [5]. مطالعات در مدل‌های حیوانی اثرات نامطلوبی را بر رشد کلیۀ جنین در معرض مهارکننده‌های SGLT-2 نشان داده‌اند که بر اهمیت بررسی چنین خطراتی در حاملگی‌های انسانی تأکید می‌کند [6 ،5]. علاوه بر این افزایش خطر سقط و ناهنجاری‌های مادرزادی در جنین با مصرف مهارکننده‌های SGLT-2 در بارداری گزارش شده است [5].
نوع مطالعه: نامه به سردبیر | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/9/11 | پذیرش: 1402/9/18 | انتشار: 1402/10/10