1- عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره ، dr.sadeghi85@gmail.com
2- -
3- عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره
چکیده
مقدمه :آدیپوژنز  فرآیندی  پویا  است که منجر به فنوتیپ سلول‌های چربی بالغ می‌شود و نقش بسزایی در چاقی و دیابت ایفـا می‌کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر هشت هفته تمرین تناوبی شدید(HIIT) و مصرف  مکمل ال-کارنیتین بر بیان پروتئین‌ BMP7 بافت چربی احشایی در موش‌های  ویستار نر مدل دیابتی انجام شد.
روش‌ها: در یک مطالعه‌ی حیوانی بالینی- تجربی 50 سر موش صحرایی نر ویستار دیابتی شده با استرپتوزوتوسین به‌طور تصادفی به 5 گروه مساوی کنترل(C)،  دیابتی(D)، دیابتی با مکمل(D+LC)، دیابتی با تمرین(D+T) و دیابتی با تمرین و مکمل(D+LC+T ) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل هشت هفته، هفته ای 5 جلسه( 6 تا 12 وهله 2 دقیقه‌ای با شدت 90 -85% سرعت ماکزیمم) بود. هفته ای پنج روز mg/Kg 30 ال-کارنیتین از طریق آب آشامیدنی داده شد. چربی احشایی استخراج و بیان پروتئین BMP7  با روش وسترن بلات مورد سنجش قرار گرفت.  تحلیل داده ها با آزمونهای تحلیل واریانس یک‌طرفه و  تعقیبی توکی در سطح معناداری(P<0.05) انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که در هر دو گروه تمرین و تمرین+مکمل میزان بیان پروتئین (BMP7) افزایش معناداری (p<0.001) داشت.
نتیجه‌گیری: باتوجه به نتایج این تحقیق، به نظر می رسد  انجام تمرینات تناوبی با شدت بالا به‌تنهایی و به همراه مکمل ال-کارنیتین در افزایش میزان بیان پروتئین مرتبط با آدیپوژنز بافت چربی احشایی مؤثر بود. هر چند اظهارنظر صریح در این مورد مستلزم انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه است.
واژگان کلیدی:  دیابت، آدیپوژنز، ال-کارنیتین،  تمرینات تناوبی شدید(HIIT)

دریافت: 1402/9/12 | پذیرش: 1402/12/20