چکیده: (5295 مشاهده)
در اسلام بیماران از روزهداری معاف هستند ولی در تعریف بیماری هیچ مرز دقیقی بین بیماری و سلامتی ذکر نشده است. آن چه که بیان شده تنها به صورت کیفی است. به این صورت که اگر روزه موجب ضرر جسمانی شود، مجاز نمیباشد. در حال حاضر، شواهد علمی معتبر در ارتباط با خطرات روزهداری در بیماران دیابتی اندک است و با توجه به این که در فقه شیعی مانند آیین سنت مسأله تخییر در روزهداری وجود ندارد، متخصصین همواره در اظهار نظر در مورد بی ضرر بودن و مجاز بودن برای روزهداری با مشکل روبرو هستند. هدف از این مقاله بررسی نظریههای مطرح شده در مورد اجازه روزهداری در دین اسلام، خطرات روزهداری در بیماران دیابتی به همراه توصیههایی جهت کاهش این خطرات، چگونگی تصمیمگیری برای روزهداری و وظایف اخلاقی مطرح شده در گروههای مرتبط با مراقبت بیماران دیابتی است.
جستجوی مطالب این مقاله مروری از اینترنت و در پایگاههای PubMed، SID(Scientific Information Database) و برخی مقالههای منطقهای انجام شد. همچنین، از کتابهای مذهبی و احادیث معتبر استفاده شد.
بر اساس شواهد موجود، ما به طور دقیق نمیتوانیم تعیین کنیم روزهداری برای کدام بیمار دیابتی بی خطر است. بنابراین، نیاز است مطالعات کنترل شده وسیعی در این زمینه صورت گیرد تا اثرات روزه داری در طیف وسیعی از بیماران دیابتی با درجات مختلف کنترل متابولیک مشخص شود. یک وظیفه مهم ما طراحی راهنمایی با دیدگاه شیعی برای شرایط منع و یا اجازه روزه داری در بیماران دیابتی است.
واژههای کلیدی: روزهداری،
رمضان،
دیابت
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/12/18 | پذیرش: 1390/2/20 | انتشار: 1392/8/4