دوره 17، شماره 3 - ( 12-1396 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 129-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi E, Sadegi sedeh B, Rezvanfar M R. Six-Month-Old Infants Developmental Index Comparison Between Gestational Diabetes Mothers On Insulin And Metformin.. ijdld 2018; 17 (3) :125-129
ابراهیمی الهام، صادقی سده بهمن، رضوانفر محمد رضا. بررسی شاخص‌های تکاملی شش ماهگی شیرخواران مادران مبتلا به دیابت بارداری تحت درمان با انسولین یا متفورمین. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1396; 17 (3) :125-129

1- گروه داخلی، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اراک
2- گروه داخلی، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اراک ، rezvanfar@arakmu.ac.ir
مقدمه: نیاز به تزریق مکرر انسولین که درمان تأیید شده‌ی دیابت بارداری در نظر گرفته می‌شود، پذیرش آن را در زنان باردار مشکل، و تمایل به استفاده از داروی خوراکی متفورمین را بیشتر کرده است. اثرات احتمالی متفورمین بر تکامل مغزی جنین از دغدغه‌های مصرف این دارو در طی بارداری میب‌اشد که نیاز به بررسی دارد. هدف از مطالعه پیش رو، مقایسه شاخص‌های تکاملی شش ماهگی شیرخواران مادران دیابتی تحت درمان انسولین یا متفورمین می‌باشد.
روش‌ها: در این مطالعه‌ی مقطعی، زنان مبتلا به دیابت بارداری به‌طور تصادفی در دو گروه انسولین (64 نفر) و متفورمین (64 نفر) قرار گرفته و از نظر پیامدهای بارداری و نوزادی و همچنین از نظر شاخص‌های تکاملی شیرخوارگی در شش ماهگی مورد پیگیری و مقایسه قرار گرفتند. درصورت 05/0P، نتایج معنی‌دار در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: نمایه‌ی توده‌ی بدنی مادر، شش ماه بعد از زایمان در گروه انسولین بالاتر بود (05/0 = P)، ولی تفاوتی از نظرمیزان نیاز به سزارین ، زایمان زودرس، زایمان سخت، پره اکلامپسی، مرده زایی بین دو گروه مشاهده نشد. نیاز به بستری نوزاد، ویژگی‌های موقع تولد، و شش ماه بعد نوزاد و همچنین نتایج آزمون  ASQ نیز تفاوت معنی‌داری بین دو گروه نشان نداد.
نتیجه‌گیری: مصرف متفورمین در مقایسه با انسولین با عوارض مادری و جنینی همراه نبود و بر شاخص‌های تکاملی شیرخوارگی در شش ماهگی نیز تأثیر سوئی نشان نداد.
دریافت: 1396/2/10 | پذیرش: 1396/12/27 | انتشار: 1397/7/21