دوره 19، شماره 2 - ( 11-1398 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 70-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltanmohammadi F, Mohsenzadeh M, Feizollahi F. THE EFFECT OF 8 WEEKS OF HIIT TRAINING AND SUPPLEMENTATION OF BLACK GRAPE SEED EXTRACT ON WNT AND Β-CATENIN GENE EXPRESSION IN PANCREATIC TISSUE IN MALE RATS WITH TYPE 2 DIABETES.. ijdld 2020; 19 (2) :61-70
سلطان محمدی فاطمه، محسن زاده مهسا، فیض الهی فواد. تأثیر یک دوره تمرین تناوبی شدید همراه با مصرف عصاره‌ی دانه‌ی انگور سیاه بر بیان ژن Wnt وβ-catenin در بافت پانکراس رت‌های نر مبتلا به دیابت نوع دو. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1398; 19 (2) :61-70

1- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدکرج، البرز، ایران
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحدکرج، البرز، ایران ، m.mohsenzadeh@kiau.ac.ir
مقدمه: هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی تأثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید همراه با مصرف عصارهی انگور سیاه بر میزان بیان ژن Wnt وβ-catenin در بافت پانکراس رت‌های نر مبتلا به دیابت نوع دو بود.
روش‌ها: تجربی بود. تعداد 40 سر رت نر 8 هفته ای با میانگین 20±250 گرم، پس از القاء دیابت توسط STZ، به‌صورت تصادفی در 5 گروه: کنترل-پایه، کنترل- دیابتی، تمرین- دیابتی، عصارهی دانهی انگور سیاه- دیابتی و تمرین همراه با مصرف عصارهی دانهی انگور سیاه-دیابتی تقسیم شدند. آزمودنی‌های گروه‌های تمرینی ۵ جلسه در هفته و به‌مدت ۸ هفته به فعالیت بر روی نوارگردان با شدت90% Vo2max پرداختند. در گروه‌های عصاره نیز 250 میلی‌گرم عصاره‌ی دانه‌ی انگور به ازای کیلوگرم وزن بدن یک بار در روز به‌مدت 8 هفته به داخل معده‌ی رت‌ها گاواژ شد. ٢٤ساعت بعد از آخرین جلسهی تمرینی رت‌ها به‌وسیله گاز Co2 بیهوش شده و بافت پانکراس بلافاصله استخراج و میزان بیان ژنها با تکنیک Real time-PCR و با مقیاس ( ) سنجیده شد. در کلیهی تحلیل های آماری سطح معنیداری آماری برابر05/0 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: اثر تمرین و عصاره هر کدام بر بیان ژن WntوΒ-catenin معنادار بود، اما تعامل تمرین و عصاره بر بیان ژن Wnt معنادار نبود ولی اثر تعاملی عصاره و تمرین بر بیان ژن Β-catenin معنادار بود.
نتیجهگیری: تمرین به‌مدت هشت هفته بر روی بیان ژن‌های مسیر سیگنالینگ β-catenin- Wnt اثر داشته است. بنابراین استفاده از این نوع تمرین همراه با مصرف عصاره‌ی دانه‌ی انگور سیاه با رعایت احتیاط به بیماران دیابتی نوع دو توصیه می‌شود.
دریافت: 1398/9/23 | پذیرش: 1398/11/23 | انتشار: 1398/12/10