دوره 24، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 76-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghodratnama A, Sharifi Rayeni M, Rastegari A, Moayedi R. The Effect of Moderate Intensity Interval Training on Total and Phosphorylated Content of C-Jun N-Terminal Kinases Protein in Heart Tissue of Type 1 Diabetic Rats. ijdld 2024; 24 (1) :68-76
قدرت‌نما اکبر، شریفی‌راینی محیا، رستگاری آرمان، مؤیدی رضا. تأثیر تمرین تناوبی با شدت متوسط بر محتوای تام و فسفریلۀ پروتئین کینازهای c-Jun با ترمینال- Nدر بافت قلب رت‌های دیابتی مبتلا به دیابت نوع یک. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1403; 24 (1) :68-76

1- گروه علوم ورزشی، مؤسسۀ آموزش عالی آپادانا، شیراز، ایران
2- گروه علوم ورزشی، دانشکدۀ علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، sharifimahya73@gmail.com
3- گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکدۀ علوم ورزشی و تندرستی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مقدمه: عملکرد قلبی در افراد دیابتی از طریق سازِکار‌های سلولی متفاوتی تأثیر می‌پذیرد؛ یکی از این مسیرهای مهم سلولی کینازهای c-Jun با ترمینال- N(JNKs) است که نقص در عملکردشان می‌تواند منجر به نقص قلبی شود؛ بنابراین، هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر تمرین تناوبی با شدت متوسط (MIIT) بر محتوای تام و فسفریله پروتئین کینازهای JNKs در بافت قلب رت‌های دیابتی مبتلا به دیابت نوع یک است.
روش‌ها: در این مطالعۀ‌ تجربی، 12 سر رت نر دو ماهه از نژاد اسپراگ‌داولی با میانگین وزن 20±300 گرم انتخاب شدند. دیابت نوع یک (قند خون بالای 300) از طریق تزریق درون‌صفاقی محلول‌ استرپتوزوتوسین (با دوز 50 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن) به رت‌ها القاء شد. این رت‌ها به روش تصادفی به دو گروه، تمرین دیابتی و کنترل دیابتی تقسیم شدند؛ گروه تمرینی، MIIT را به‌مدت چهار هفته با شدتی معادل 55 تا 75 درصد حداکثر سرعت انجام دادند. تجزیهوتحلیل داده‌ها از طریق آزمون t- مستقل در نرم‌افزار گراف‌پد پریسم نسخۀ 5/9 انجام شد. سطح معناداری پژوهش حاضر، 05/0P در نظر گرفته شده است.
یافته‌ها: محتوای درون‌سلولی پروتئین JNK پس از چهار هفته MIIT کاهش معنی‌داری را دو فرم تام (01/0P=) و فسفریله (0001/0P= ) نشان داد. در مقابل نسبت تام به فسفریلۀ محتوای درون سلولی پروتئین JNK به‌دنبال چهار هفته MIIT تغییر معنی‌داری را نشان نداد (23/0P= ).
نتیجه‌گیری: MIIT منجر به کاهش محتوای فرم‌های تام و فسفریله پروتئین JNK شد که این احتمالاً می‌تواند منجر به مرگ سلولی کمتر در سلول‌های قلبی آزمودنی‌های دیابتی شود.
دریافت: 1402/7/10 | پذیرش: 1402/10/20 | انتشار: 1403/1/10